Artykuły

Żelazo jest jednym z najważniejszych mikroelementów znajdujących się w roślinach. Odgrywa kluczową rolę w fundamentalnych procesach życiowych roślin, a jego obecność jest warunkiem koniecznym do przeprowadzania fotosyntezy. Poznaj funkcje tego pierwiastka i sprawdź, jakie są objawy jego niedoboru u roślin.
W celu prawidłowego funkcjonowania roślina musi być odżywiana poszczególnymi mikro i makroskładnikami, które odpowiadają za jej procesy życiowe. Jednym z niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin mikroelementów jest żelazo. Procesy takie jak fotosynteza lub oddychanie wymagają obecności tego pierwiastka w roślinie. Żelazo wpływa więc na otrzymywane biomasy oraz przyczynia się do uzyskiwania wysokiej jakości odżywczej roślin uprawnych.
Żelazo odpowiada za tworzenie chlorofilu w roślinach, bierze udział w metabolizmie, a także redukuje liczbę azotanów. Nie jest on jednak łatwo przyswajalnym pierwiastkiem przez rośliny, dlatego objawy jego niedoboru są często widoczne w uprawach. Największa ilość żelaza znajduje się w liściach roślin, dlatego to właśnie one padają w pierwszej kolejności ofiarom silnych chloroz. Żelazo jest pierwiastkiem trwale wbudowanym w struktury komórek rośliny. Ze względu na ten fakt, nie podlega reutylizacji ze starszych do młodszych liści.
Niedobory żelaza obserwowane wśród liści objawiają się często powolnym obumieraniem tkanek. Na początku liście przybierają jasnozielony, białozielony kolor. W późniejszym czasie całkowicie obumierają. Sama roślina przestaje rosnąć, a jej korzenie przechodzą deformację. Objawy niedoboru żelaza u roślin mogą być niekiedy mylone z objawami niedoboru magnezu. W celu odróżnienia braku tych dwóch pierwiastków w roślinie możemy rozejrzeć się za niewielkimi rdzawymi plamkami na liściach. Jeśli będą one obecne, istnieje duże prawdopodobieństwo, że powinniśmy zastosować nawożenie magnezem.
We wnętrzu rośliny podczas niedoborów żelaza zachodzi szereg przemian. Niedobór tego mikroelementu skutkuje zahamowaniem rozwoju wielu roślin uprawnych oraz pogarsza ich plonowanie. Dla przykładu brak żelaza w kukurydzy wiąże się ze zmniejszeniem jej nasion. Stają się one gorsze jakościowo oraz stosunkowo mniejsze. Nawożenie żelazem jest więc niezwykle istotną kwestią, o której warto pamiętać podczas wykonywania prac polowych.
Jeśli chcemy, aby wprowadzane do gleby żelazo, było łatwo przyswajalne dla roślin, możemy zadbać o optymalne warunki panujące na polu, które zmaksymalizują pobieranie tego pierwiastka z gleby. Pierwiastek ten najlepiej dostarczać do lekko kwaśnej gleby, charakteryzującej się umiarkowaną wilgotnością. Podłoże powinno posiadać również niską zawartość cynku oraz manganu. Warto pamiętać, że to właśnie odpowiednio przygotowana gleba jest kluczem do sukcesu w przypadku stosowania nawozów zawierających żelazo.
Proces nawożenia roślin żelazem możemy przeprowadzić zarówno za pośrednictwem preparatów dolistnych, jak i roztworu wodnego. Pierwszy sposób uzupełniania żelaza w roślinach wykonujemy jedynie w przypadku ostrego niedoboru tego pierwiastka, kiedy szybkość dostarczania żelaza do rośliny jest kluczowa z punktu widzenia produkcji roślinnej. W innych przypadkach zaleca się stosowanie tradycyjnych nawozów zawierających w swym składzie żelazo w formie schelatowanej. Do nawożenia upraw polowych najczęściej wykorzystywaną formą żelaza jest siarczan żelaza siedmiowodny.
W przypadku wykonywania procesu nawożenia żelazem pamiętajmy, aby wybierać dni o mało skrajnych temperaturach powietrza oraz niskich wahaniach wody w glebie. Optymalne warunki pogodowe zapewnią nam bezpieczne wprowadzanie preparatów do podłoża i nie narażą nas na straty finansowe.
Podczas nawożenia roślin mikro- i makroelementami, pamiętajmy, że nie możemy spoglądać na poszczególne pierwiastki pojedynczo. Niektóre kombinacje składników pokarmowych w glebie mogą wzajemnie osłabiać lub zwiększać swoje działanie. W przypadku wprowadzania żelaza do gleby należy pamiętać również o zachowaniu odpowiednio poziomu molibdenianu. Niedobory tego pierwiastka mogą bowiem utrudniać roślinom przyswajanie żelaza.