REDAKCJA AA 05 kwiecień 2020 Aaaaapsik! Czyli czym się wspierać w nierównej walce z wirusami… Wirusów jest wiele - jedne atakują nasz układ odpornościowy, inne pokarmowy, a jeszcze inne potrafią nieźle narozrabiać w ogólnym...
REDAKCJA 28 czerwiec 2018 Hiszpania nadal przoduje pod względem produkcji ekologicznej Hiszpanie nadal stoją na czele produkcji ekologicznej w Europie. W 2018 powierzchnia upraw ekologicznych w tym kraju wzrosła do 2 082 000...
sitte2 19 grudzień 2014 Preparaty biologiczne w ekologicznej uprawie pszenicy, ziemniaków i kukurydzy Na rynku można znaleźć wiele preparatów zawierających pożyteczne mikroorganizmy (np. EM, ProBio Emy i inne). Naukowcy z IUNG – PIB w Puławach oraz...
sitte2 15 kwiecień 2014 Jakość żywności ekologicznej Choroby cywilizacyjne nazywane obecnie także przewlekłymi chorobami niezakaźnymi, do których należą m.in. cukrzyca, otyłość, miażdżyca, nowotwory i...
sitte2 12 marzec 2014 Gryka „jak śnieg biała” Pisaliśmy o gryce w artykule: „Gryka - wymagania, uprawa ekologiczna”, ale warto w odrębnym tekście skupić się na jej właściwościach w zmianowaniu i...
sitte2 25 styczeń 2014 Rolnictwo ekologiczne w PROW 2014-2020? Ważnym priorytetem gospodarki rolnej i leśnej w następnym 6-leciu będzie odtwarzanie, chronienie i wzmacnianie ekosystemów, promowanie praktyk...
sitte2 28 grudzień 2013 Uprawa soczewicy jadalnej Soczewica jadalna (Lens culinaris) – spokrewniona z fasolą samopylna roślina strączkowa jednoroczna (lub dwuletnia) z rodziny bobowatych. Uprawiana...
sitte2 03 grudzień 2013 Ekologiczna uprawa ziemniaków Upowszechnienie ziemniaków w rolnictwie polskim spowodowało ograniczenie klęsk głodu w XIX stuleciu. Wbrew pozorom nie jest to gatunek łatwy w...
sitte2 27 czerwiec 2013 Nowa krzyżówka trawy zapobiegająca powodziom i podtopieniom Zagrożenia powodziowe w naszym kraju są problemem szczególnie uciążliwym. Dotyczy to wielu rejonów Polski. Prace melioracyjne zwykle nie są...
sitte2 23 czerwiec 2013 Uprawa ekologiczna soi w Polsce? Dlaczego warto uprawiać soję? Jedną z roślin najczęściej poddawanych genetycznym modyfikacjom jest soja. To jeden z powodów, dla których warto ją...
sitte2 26 maj 2013 Wapnowanie gleby – jak robić to odpowiednio? Większość gatunków roślin najlepiej rozwija się, gdy odczyn gleby jest zbliżony do obojętnego. Kwaśne podłoża jest w więc zwykle niekorzystne dla...