Artykuły
Dbanie o odpowiednią dietę drobiu utrzymywanego zimą w gospodarstwach rolnych może stanowić niemałe wyzwanie, zwłaszcza jeśli mówimy o przydomowym, wolnym chowie. Przy niskiej dostępności pokarmu, swobodnie grzebiące kury nioski mogą nie dostarczać swojemu organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych i są zmuszone polegać tylko na paszy dostarczanej przez hodowcę. O czym należy więc pamiętać przy dostosowaniu pożywienia dla kur w okresie zimowym?
Zima to okres niskich temperatur, a więc czasu, w którym wzrasta zapotrzebowanie na zwiększoną ilość pożywienia. Ma to związek z wysokim wydatkiem energetycznym, z którym organizm zwierząt musi radzić sobie w celu ogrzania swojego ciała. Oczywiście, kury są zwierzętami o stałej temperaturze organizmu, jednak inne elementy otoczenia zmieniające się zimą, takie jak ilość godzin słonecznych lub warunki wilgotnościowe mogą wpływać na funkcjonowanie kur. Zima to okres ograniczonej ilości pożywienia i znacznego zmniejszenia jego zróżnicowania, co dodatkowo może wpływać niekorzystnie na ich nieśność. Hodowcy wyposażeni w wielopowierzchniowe budynki z dostosowaną termoregulacją i wentylacją z reguły nie muszą martwić się przyjściem zimy. Mają oni również w wielu przypadkach dostosowane pożywienie do potrzeb kur niosek, dlatego ich wskaźnik produkcji nie maleje podczas nastania zimniejszych pór roku.
Problem pojawia się w momencie gospodarzy utrzymujących kury jako hodowlę przydomową, na niewielką skalę własnych potrzeb. To właśnie taki model utrzymywania drobiu może stawiać pytania dotyczące zapewnienia odpowiednich warunków kurom w okresie zimowym. Szczególnie młodzi i niedoświadczeni praktyką gospodarze mogą nieumiejętnie przygotować zwierzęta do okresów o niskich temperaturach, co może przyczyniać się do spadku ich aktywności oraz nieśności. Kluczowym aspektem, o którym warto pamiętać przy utrzymaniu wysokiej produktywności kur w okresie zimowym, jest zachowanie wysokojakościowej i bogatej w składniki mineralne paszy.
Kury potrzebują pokarmu opartego przede wszystkim na dużej zawartości białka oraz nośnika energii (np. węglowodanów). Dodatkowo pasza powinna zostać wzbogacona o składniki pokarmowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w szczególności wapnia odpowiedzialnego za prawidłowe tworzenie się skorupek jaj. W okresie zimowym w wyniku wydatków energii bardzo często dochodzi do znacznej utraty masy ciała kur. W takim przypadku do śruty opartej np. na nasionach pszenicy, kukurydzy lub owsa warto dodawać również resztki warzyw, lub części roślin jadalnych, które będą świetnym elementem wzbogacającym dietę. Wcześniej rozdrobnione kawałki liści warzyw okopowych, ich bulwy, obierki czy inne części należy ugotować, w celu poprawy ich przyswajalności. W przypadku produkcji w gospodarstwie kiszonek wykonanych z liści kapusty czy buraków lub ususzonej młodej zielonki możemy również przeznaczyć niewielkie ich porcje na skarmianie drobiu.
Dobrym dodatkiem wzbogacającym codzienną dietę kur jest obecność w paszy suszonych ziół wspomagających odporność zwierząt oraz dbających o zachowanie ich wysokiej zdrowotności. Do najbardziej lubianych przez kury ziół możemy zaliczyć mniszka lekarskiego, krwawnika, pokrzywę, lucernę oraz koniczynę. Rośliny te posiadają wiele innych dobroczynnych właściwości, które zadbają o dobry rozwój kur. W momencie bardzo niskich temperatur, do paszy podawanej nioską można dodać również olej rzepakowy lub słonecznikowy. Oleje wzbogacają pokarm w energię metaboliczną, a także mają wpływ na zwiększenie wielkości jaj.
Jeśli nie posiadamy w swoim gospodarstwie materiału roślinnego w postaci kiszonki lub ususzonej zielonki, możemy zaopatrzyć się w gotowe uzupełniacze do mieszanek paszowych, które zawierają w swym składzie optymalne wartości witamin i minerałów, dostosowane do potrzeb kur. Wybierając odpowiedni produkt, kierujmy się przede wszystkim jego jakością. Postawienie na dobre, sprawdzone i wysokojakościowe produkty mogą utrzymać nieśność na zadowalającym poziomie i zadbać o zdrowie kur.
Pamiętajmy, że okres zimowy wymaga również przygotowania odpowiedniego miejsca do chowu drobiu oraz zapewnieniu mu dobrych i komfortowych warunków. Podczas zimy należy pamiętać, aby zwierzęta posiadały stały i swobodny dostęp do wody. Innym ważnym aspektem utrzymywania kur w tym okresie jest zapewnienie im dużej ilości piasku oraz niewielkiego żwiru, w celu oczyszczenia piór oraz wspomagania rozdrobnienia pokarmu.