
Pomimo ogólnego spadku liczby gospodarstw w Stanach Zjednoczonych, liczba gospodarstw ekologicznych wzrosła o 27% w latach 2012–2017, zgodnie z nowymi danymi Narodowego Biura Statystyki Rolniczej USDA. Wartość sprzedaży organicznej w 2017 r. Wyniosła 7,2 mld USD, a średnia wartość sprzedaży na gospodarstwo wzrosła o 84% od 2012 r.
Produkty ekologiczne osiągają wyższą cenę niż konwencjonalne. Rolnik z Indiany Joe Mills może sprzedać swoją ekologiczną kukurydzę za około 10,50 USD za buszel, podczas gdy chemikalia sprzedają za około 3,50 USD / buszel. Pan Mills zauważa: „Tak, to jest ekonomiczne, ale istnieje ogromna krzywa uczenia się i zmiana sposobu myślenia. Od tak dawna polegaliśmy na komercyjnych nawozach i pestycydach. Jednocześnie korzyści i przystępność cenowa żywności ekologicznej mają kluczowe znaczenie dla rynku, ponieważ konsumenci rozważają swoje wybory zakupowe.”
Wielu rolników w obliczu pięciu lat niskich cen towarów i naporu problemów doświadcza niezrównoważonych dochodów. Ekstremalne warunki pogodowe i zmieniający się klimat szybko rosną - są to niszczące zagrożenia dla słabo chronionych i słabych gospodarczo gospodarstw.
Jeszcze przed masowymi powodziami na Środkowym Zachodzie na początku tego roku dochody gospodarstw rolnych netto spadły o prawie 50% od 2013 r. Taryfy handlu administracyjnego zaostrzyły problem; wojna handlowa z Chinami trwała prawie dziesięć miesięcy i ma znaczący wpływ na producentów. W pierwszym kwartale 2019 r. dochody gospodarstw spadły o 11,8 mld USD. Dług rolny gwałtownie wzrósł, osiągając poziomy ostatnio obserwowane w latach osiemdziesiątych. Soja jest najcenniejszym eksportemproduktów rolnych w USA, a Chiny są największym nabywcą w kraju. Chiny drastycznie zmniejszyły zakupy amerykańskiego eksportu, a wraz z eskalacją wojny handlowej istnieją dowody, że mogą one całkowicie zaprzestać zakupu produktów rolnych.
Eksperci obawiają się zdrowia psychicznego rolników i robotników rolnych, którzy mają statystycznie wyższy wskaźnik samobójstw niż inne zawody. Sytuacja powodziowa jest szczególnie tragiczna, jak wyjaśnia Chicago Tribune: „Teraz powodzie mogą pozbawić ziemi wielu rolników, której potrzebują do uprawy roślin, a powrót do produkcji może zająć lata. Niektórzy rolnicy przechowują zboże od kilku lat w oczekiwaniu na lepsze ceny, ale wody powodziowe niszczą ich ziemię i zanieczyszczają ziarno. Ani programy awaryjne USDA, ani polisy ubezpieczeniowe nie obejmują przechowywanego ziarna. Ubezpieczenie upraw może obejmować nakłady, takie jak środki chemiczne i nawozy, ale nie zapewni dodatkowego dochodu na wsparcie gospodarstw domowych. ”
Ponieważ starzejąca się populacja rolnicza zauważa bieżące problemy, wielu decyduje się na emeryturę. W przeciwieństwie do tego, producenci ekologiczni są na ogół młodsi i częściej są pełnoetatowymi rolnikami. 17% producentów ekologicznych ma 34 lata lub mniej, ponad dwukrotnie więcej niż w tym samym przedziale wiekowym dla wszystkich gospodarstw (8%).
W czasach niepokoju gospodarczego i środowiskowego rolnictwo ekologiczne jest realną alternatywą handlową, która może pomóc w naprawie planety poprzez sekwestrację dwutlenku węgla i eliminację zanieczyszczenia wody, powietrza i gleby związanego z użyciem pestycydów i nawozów sztucznych.
Gospodarstwa ekologiczne będą również bardziej odporne na zagrożenia związane ze zmieniającym się klimatem: zdrowa gleba i pokrywa gleby pomagają zapobiegać utracie składników odżywczych i wody, dzięki czemu są lepiej przygotowane do wytrzymania powodzi i susz. Rodale Institute donosi, że działki organiczne produkują plony do 40% wyższe niż działki intensywne chemicznie w czasach suszy, ponieważ organiczny system gleby zatrzymuje więcej wody.
Teraz, bardziej niż kiedykolwiek, kluczowe znaczenie ma inwestowanie w gospodarstwa ekologiczne - nie tylko jest to dobra decyzja finansowa, ale może pomóc uratować planetę.
Wszystkie nieprzypisane pozycje i opinie w tym artykule pochodzą z Beyond Pesticides / https://beyondpesticides.org/dailynewsblog/2019/05/organic-agriculture-is-growing/?fbclid=IwAR03kpydR_OdIxqky-qMfrXXOZZ3ILS2PiBsfVw_RONWkXHLDQCvaJSkHEY
Źródła: Bloomberg, Chicago Tribune, Reuters, Civil Eats