Szwajcarskie Federalne Biuro ds. Rolnictwa poinformowało w raporcie rynkowym, że banany i pomidory to najlepiej sprzedające się produkty organiczne w sektorze owocowo-warzywnym w Szwajcarii.
Według raportu, obrót ekologicznymi warzywami i owocami w handlu detalicznym stale rośnie. Najlepiej sprzedającymi się warzywami są pomidory, marchewka i ostra papryka. W przypadku ekologicznych owoców prym wiodą banany, jabłka i cytryny.
Od września 2017 do sierpnia 2018 sprzedano 46 663 ton ekologicznych warzyw o wartości 390 mln franków szwajcarskich. W porównaniu do analogicznego okresu w poprzednim roku oznacza to wzrost sprzedaży o 7%. Rok wcześniej sprzedaż ekologicznych warzyw wzrosła o 12 %. Przy czym warto zauważyć, że sprzedaż tradycyjnych warzyw spadła o 3% w tym samym okresie.
W Szwajcarii rośnie również rynek ekologicznego mleka. Wzrost napędzany jest przez stale większy popyt. Ceny dla producentów również wykazują wzrost.
Źródło: blw.admin.ch, fot.pixabay