Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, że picie filiżanki kawy może pobudzić "brązowy tłuszcz", który może być kluczem do walki z otyłością i cukrzycą.
Pionierskie badanie, opublikowane w czasopiśmie Scientific Reports, jest jednym z pierwszych, które zostanie przeprowadzone u ludzi w celu znalezienia składników, które mogłyby mieć bezpośredni wpływ na funkcje "brązowego tłuszczu", ważnej części ludzkiego ciała, która odgrywa kluczową rolę w tym, jak szybko możemy spalić kalorie.
Brązowa tkanka tłuszczowa (BAT), znana również jako tłuszcz brązowy, jest jednym z dwóch rodzajów tłuszczu występujących u ludzi i innych ssaków. Początkowo przypisywane tylko niemowlętom i hibernującym ssakom. W ostatnich latach odkryto, że dorośli też mogą mieć brązowy tłuszcz. Jego główną funkcją jest generowanie ciepła ciała poprzez spalanie kalorii (w przeciwieństwie do białego tłuszczu, co jest wynikiem magazynowania nadmiaru kalorii).
Osoby z niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI) mają zatem większą ilość brązowego tłuszczu.
Profesor Michael Symonds, ze Szkoły Medycznej na Uniwersytecie w Nottingham, który współkierował badaniem stwierdził: "Brązowy tłuszcz działa w inny sposób niż inny tłuszcz w organizmie i wytwarza ciepło poprzez spalanie cukru i tłuszczu, często w odpowiedzi na zimno. Zwiększenie jego aktywności poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi, jak również poprawę poziomu lipidów we krwi i pomaga spalić dodatkowe kalorie, tym samym wspomaga w utracie wagi. Jednak do tej pory nikt nie znalazł akceptowalnego sposobu na pobudzenie jego aktywności u ludzi”.
Jest to pierwsze tego typu badanie przeprowadzone na ludziach, które pokazuje, że coś takiego jak filiżanka kawy może mieć bezpośredni wpływ na funkcje tłuszczu brunatnego. Otyłość jest głównym problemem zdrowotnym dla społeczeństwa. Mamy również rosnącą epidemię cukrzycy. Badania nad uaktywnieniem tłuszczu brązowego mogą okazać się prawdziwym remedium.
Zespół rozpoczął serię badań nad komórkami macierzystymi, aby sprawdzić, czy kofeina stymuluje brązowy tłuszcz. Zespół wykorzystał technikę termowizyjnego obrazowania, która wcześniej była ich pionierem, aby prześledzić rezerwy brązowego tłuszczu w organizmie. Nieinwazyjna technika pomaga zespołowi zlokalizować brązowy tłuszcz i ocenić jego zdolność do wytwarzania ciepła.
"Z naszej poprzedniej pracy dowiedzieliśmy, że brązowy tłuszcz znajduje się głównie w okolicach szyi, więc byliśmy w stanie wyobrazić sobie kogoś bezpośrednio po wypiciu napoju, aby sprawdzić, czy brązowy tłuszcz się nagrzał", powiedział profesor Symonds.
"Wyniki były pozytywne. Teraz musimy upewnić się, że kofeina jako jeden ze składników kawy działa jako bodziec, czy jest to inny składnik pomagający w aktywacji brązowego tłuszczu. Obecnie przyglądamy się suplementom z kofeiną, aby sprawdzić, czy efekt jest podobny.”
Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190624111622.htm