Gdzieś nad strumykiem lub w podmłokłej glebie rośnie ziele dziwne zielenią cieszące. Długie pędy nawet do 2 metrów, małe liście sercowate kryje, a gdy białe kwiaty zakwitną schowane w kępach liści ostry zapach, niemal pieprzu pomoże znaleść roślinę. Ta dziwna roślina, choć nie pozorne z wyglądu jest istną bombą witaminową. Liście przypominają powiększone liście rzerzuchy stąd nazwa owego dziwaka: rzeżucha wodna lub rukiew wodna.
Czy to ziele to warzywo ?
Patrząc na młodą rukiew nie można oprzeć się wrażeniu, że albo jest to rołsina niejadalna albo zioło bo przecież jadalne są liście...ale jak tylko kwiaty zamienią się w strączki jadalne są również owoce. Zatem to warzywo?
Oczywiście to warzywo znane ze swoich dobroczynnych właściwości już od czasó starożytnych jednakże zapomniana w nowoczesnym świecie. Niestety, aby rukiew nam nie zaszkodziła najlepiej posadzić ją w doniczcce lub szukać na targach warzywnych. Bowiem w dzikim stanie podobna do rzerzuchy gorzkiej może popsuć potrawę. Dodatkowo w stanie dzikim często jest nosicielem grożnego dla człowieka pasożyta jakim jest wątrobowca bąblowego. Dlatego najbezpieczniej kupić rukiew na targu czy stoiku warzywnym i z gałazek porobić sadzonki umieszczając pociętą w pojemniczku z wodą. Kiedy roślina wypuści korzonki można przesadzać do gleby. Gleba musi być żyzna na terenie podmokłym lub okresowo zalewana lecz jednoczęśnie z dostępem do słońca lub pólcieniu. I naczej roślina sobie nie poradzi. Rukiew należy do rodziny kapustowatych, łodyga pokładająca się lub wzniesiona o kanciastym kształcie z nieparzystopierzastozłożone o długości od 5 cm. Liście o kształcie sercowato – jajowatym ciemnozielone, mięsiste. Kwiaty białe, zebrane w gronach, o długości płatków 4-5 mm. Owocem rukwi jest łuszczyna o długości około 18 mm – jadalna. Bylina ta kwitnie przez całe wakacje często do późnych dni wrześniowych.
W formie dzikiej zagrożona wyginięciem.
Co jest w środku ?
Rukiew jest rośliną , istną bombą witaminową. Jej cudowne właściwości znane są od czasów starożytnych. Podobnież nawet Napoleon doceniał smak tego warzywa. W czasach współczesnych podobno była na stołach w trakcie wesela księcia Wiliama w pałacu Buckingham. Co takiego zawiera w sobie rukiew, że jest tak docenianym zielem.
Zawartość witamin w 100 gr: wit.K (250 µg), wit. A. (160 µg), wit. B2 (0,120 mg), wit. B3 (0,200 mg), wit. B6 (0,129 mg), wit. C (43 mg), oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, tiaminę i kwas foliowy. A zatem wszystkie potrzebne dla zdrowia człowieka witaminy i minerały, a do tego nie tuczy bowiem 100 gr tego ziela to zaledwie 11 kcal.
Ciekawostką jest zawartość izotiocyjanin dzięki którym rukiew ma swój ostry smak oraz właściwości wstrzymujące namnażanie komórek nowotworowych. Tym samym jest zielem którym zaczynają intersować się również naukowcy. Rukwia dzięki swoim właściwością wpływa również korzystnie na kondycję skóry, napina ją odmładza oraz redukuje przebarwienia – przy stosowaniu rukwi zewnętrznie czyli wcierania w skórę.
Rukwia pomaga gdy organizm niedomaga
Spożywanie rukwi zaróno liści jak i owoców wpływa korzystnie przy takich schorzeniach jak:
- uporczywy kaszel z problematycznym odkrztuszaniem
- wspomaga pracę tarczycy
- wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów
- działa przeciwzapalnie
- działa moczopędnie
- wspomaga leczenie awitaminozy
- wpływa na poprawę samopoczucia
Należy nie przyjmować posiłków z rukwi w nadmiernej ilości gdyż może dojść do podrażnienia dróg moczowych.
Kilka przydatnych przepisów
Krem z rukwi wodnej
Składniki:
100 g rukwi
2 ziemniaki
1 cebulka szalotka
1 łyżka masła
kilka kropel cytryny
sól
pieprz do smaku
Cebulę szklimy na patelni pokrojoną w kosteczkę , następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki – przyrumieniamy (uwaga by nie przypalić cebulki). Dolewamy bulionu około 2 szklanek i dusimy do miękkości. Następnie siekamy rukiew lub drzemy na kawałki i wrzucamy do patelni. Podgotowujemy jeszcze 5-7 minut i zdejmujemy z ognia. Całość blęderujemy dodająć sól, pieprz i cytrynę do smaku. I gotowe! Można podawać z kwaśną śmietaną i serową grzanką.
Smoothie z rukwi i bazylii
Składniki:
pół pęczka rukwi
pół pęczka bazylii
1 awokado
½ banana
garść pestek dynii
1 szklanka yogurtu
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. Do smaku można dodać kilka kropel cytryny.