
Selen jest pierwiastkiem o ogromnym znaczeniu w żywieniu bydła. Pełni ważną rolę w organizmie zwierzęcym, ma wielki wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie i zachowanie zdrowia. Niedobory pierwiastka są przyczyną szeregu strat w produkcji zwierzęcej i częstym powodem brakowania zwierząt w stadzie. Zawartość tego mikroskładnika w glebach Polski i wynoszonym z nich plonie jest skrajnie niska, co czyni konieczność suplementowania selenu sprawą podstawową w prawidłowym chowie bydła.
Pierwotną przyczyną występowania niedoborów selenu u zwierząt gospodarskich jest niska zawartość tego pierwiastka w glebie, na której zakładane są uprawy na cele paszowe. Rośliny rosnące na glebach ubogich w selen nie akumulują jego dostatecznych ilości, a wytworzone z nich pasze nie są w stanie pokryć zapotrzebowania zwierząt na ten mikroelement. Rodzi to konieczność uzupełniania dawki żywieniowej o specjalne dodatki paszowe.
Selen jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania zwierząt. Jego rola fizjologiczna sprowadza się przede wszystkim do ochrony aparatu komórkowego przed wolnymi rodnikami oraz zabezpieczania kwasów tłuszczowych przed peroksydacją (we współpracy z vit. E). Wspomina się ponadto jego działanie przeciwnowotworowe, a także odtruwające, dzięki tworzeniu kompleksów z niektórymi metalami ciężkimi. Bardzo ważną rolą selenu jest również stymulacja układu odpornościowego.
Niedobór mikroelementów (w tym selenu) w żywieniu bydła ma negatywny wpływ na stan zdrowia oraz kondycję zwierząt, a tym samym na ich produktywność. Znajduje to bezpośrednie przełożenie na wynik ekonomiczny chowu bydła. Konsekwencją niedoboru selenu jest m. in. zatrzymanie łożyska po porodzie. Ponadto bydło w wieku od urodzenia do 4 roku życia z powodu niedoboru selenu może być narażone na chorobę białych mięśni. Choroba wywołuje specyficzne objawy takie jak: szybkie zmęczenie, niewydolność serca, zaburzenia rytmu serca, szmery, duszności, a nawet nagłą śmierć. Rolnik może zauważyć, że ciele ma sztywne kończyny, ma problem z chwytaniem pokarmu i jego przełykaniem.
Selen wpływa znacząco na jakość technologiczną mleka, ponieważ jego niedobór powoduje osłabienie odporności gruczołów mlekowych w kierunku mastitis i stworzenie stanu zapalnego wymienia.
Selen uzupełniamy przez dodatek do paszy drożdży selenowych. Dostępne są także lizawki solne wzbogacone owym pierwiastkiem. Istnieją również pasze aplikowane bezpośrednio do żołądka zwierzęcia zwane bolusami. Można stosować również domięśniowe suplementy, które stosuje się w celu szybkiego podwyższenia stężenia selenu we krwi przeżuwacza, aby zapobiec chorobie lub podjąć leczenie.