
W konwencjonalnej produkcji zbóż oraz innych gatunków roślin powszechnie stosuje się zaprawy nasienne. Służą one ochronie nasion przed patogenami, które mogłyby je zniszczyć zanim skiełkują bądź mogłyby zagrozić siewkom.
Jednak produkcja ekologiczna nie dopuszcza stosowania syntetycznych zapraw nasiennych. Poszukuje się zatem alternatywnych, naturalnych sposobów ochrony nasion przed atakiem patogenów, np. traktowanie ich wodnym roztworem czosnku, czego skuteczność została doświadczalnie potwierdzona. Takie działanie jest konieczne, gdyż choroby spowodowane porażeniem nasion na etapie kiełkowania są przyczyną znacznych strat w plonie i mogą zadecydować o braku opłacalności uprawy.
Inną ciekawą metodą jest otoczkowanie nasion pszenicy czy innych zbóż mlekiem w proszku. Zabieg ten może wykonać każdy producent we własnym zakresie. Jakie jest działanie owej metody? Okazuje się, że mleko jest pożywką sprzyjającą intensywnemu rozwojowi pożytecznych bakterii Bacillus subtilis, których obecnośc hamuje rozwój wielu patogenów, w tym grzyba wywołującego śnieć cuchnącą, infekującego rośliny właśnie na etapie kiełkowania. Badania wykazały także nieznaczną poprawę zdolności nasion do kiełkowania po zastosowaniu mleka w proszku.
Jak widać, rolnictwo przyjazne naturze również posiada szereg ciekawych i skutecznych rozwiązań.