
Chcąc osiągnąć dobre plony koniecznie trzeba zadbać o dobrą zasobność gleby w składniki pokarmowe. Ponieważ stosowanie nawozów mineralnych w rolnictwie ekologicznym jest niedozwolone, należy zwrócić uwagę na nawozy naturalne.
Obok powszechnie stosowanego kompostu bądź obornika ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie mułu ze zbiorników wodnych, stosowane jako nawóz już w starożytnym Egipcie. Muł jest bogatym źródłem potasu i fosforu, zawiera ich większą ilość niż obornik czy kompost.
Praktyczne zastosowanie mułu jako nawozu zostało potwierdzone naukowo - podczas badań do pracy inżynierskiej student SGGW Adam Śliwiński porównał zastosowanie mułu jako nawozu w uprawie kukurydzy. Został on wprowadzony do gleby dwiema metodami – przyorano na głębokość 25 cm oraz zastosowano agregat uprawowy złożony z kultywatora i wału strunowego. Wyniki okazały się obiecujące – na poletku o powierzchni 4 m2 dawka 4,5 kg mułu/m2 gdzie zastosowano agregat uzyskano średnio 8 kg/m2 w porównaniu do 7,5 kg m2 na nienawożonym mułem poletku uprawianym tą samą metodą. Ponadto piaszczysta gleba, na której zastosowano muł, po zbiorze kukurydzy scharakteryzowała się większą zwięzłością.
Biorąc pod uwagę wysokie potrzeby pokarmowe kukurydzy w porównaniu do innych roślin, należy się spodziewać większych przyrostów plonowania.