W pierwszym półroczu 2012 roku odnotowano dwucyfrowy wzrost spożycia produktów organicznych (10,5%). Czy taki trend się utrzyma?
W wielu krajach europejskich do dobrego tonu należy kupowanie bezpośrednio w gospodarstwie, np. raz w tygodniu. Taka forma sprzedaży produktów ekologicznych upowszechnia się najdynamiczniej w obliczu niepewności konsumentów co do autentyczności pochodzenia owoców i warzyw. Często też możliwy jest zbiór bezpośrednio w sadzie, na plantacji i w polu.
Powstają też duże supermarkety organiczne o szerokim asortymencie produktów. W 2011 roku zwiększyły przychody o 8,6%, a w pierwszych trzech miesiącach roku 2012 odnotowują dalej niewielki wzrost o 0,3%, w drugim i trzecim kwartale odpowiednio 3,% i 4,5%.
Liczba sklepów ze zdrową żywnością wzrasta w ostatnich latach, ale nie są one tak prężne jak sieci supermarketów organicznych, choć to powoli się zmienia. W 2011 r. mniejsze firmy handlowe zwiększyły obroty o 7,7%, a w pierwszym kwartale 2012 roku – 1%. W kolejnych dwóch kwartałach odpowiednio: 3,7% i 4,9%.
Handel ekologiczną żywnością wzrasta wskutek pogłosek o skażeniu np. dioksynami.
Źródło: oneco.biofach.de, fruchtportal.de