Komisja Europejska (KE) zapowiada konsultacje społeczne on-line dla zainteresowanych produkcją ekologicznej żywności w Europie.
Europejskie przepisy dotyczące upraw ekologicznych obejmują cały proces produkcyjny w gospodarstwie aż po talerz konsumenta. Taceability produktu, czyli wędrówka przez poszczególne ogniwa łańcucha producent-konsument, będzie koniecznością dla uzyskania możliwości znakowania zielonym liściem żywności organicznej, ekologicznej… Konsultacje obejmują wszelkie możliwe usprawnienia istniejącego systemu, przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów, kontroli i handlu międzynarodowego.
Dacian Ciolos, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, uważa, że przejrzystość procesu produkcji i dystrybucji staje się coraz ważniejsza, a konsumenci baczniej przyglądają się żywności. Dbanie o zachowanie najwyższych standardów jest koniecznością w produkcji ekologicznej.
Konsultacje społeczne to szansa na kształtowanie przyszłości rolnictwa ekologicznego przez każdego z zainteresowanych. Potrwają do 10 kwietnia 2013 roku.
Opracowano na podstawie fruchtportal.de