Powierzchnia naszego ogrodu przydomowego jest ograniczona. Musimy poważnie zastanowić się, które gatunki roślin możemy posadzić, a z których musimy zrezygnować. Upodobania smakowe do owoców, choć bardzo istotne, nie będą tu jedynym kryterium. Przy zakładaniu sadu należy bowiem rozplanować układ drzew w taki sposób, by każdemu z nich stworzyć możliwie najlepsze warunki do rozwoju i owocowania. Dziś prezentujemy, które gatunki drzew i krzewów owocowych warto mieć w swoim ogrodzie i jakie są ich wymagania.
Jabłoń jest drzewem, które bardzo dobrze rośnie i plonuje w naszych warunkach klimatycznych. Sprawdza się raczej na glebach lekkich oraz przewiewnych. Ciężkie gleby gliniaste i ilaste nie są odpowiednie do uprawy jabłoni. Odczyn gleby pod uprawę tego gatunku powinien być lekko kwaśny (pH w granicach 6-6,5), dlatego wapnowanie jest tak bardzo istotnym zabiegiem w jego uprawie. Poszczególne odmiany różnią się między sobą wczesnością, mrozoodpornością, podatnością na choroby oraz wymaganiami względem warunków wodnych lub glebowych – wachlarz propozycji jest naprawdę szeroki. Owoce doskonałe są do bezpośredniej konsumpcji lub na wszelkiego rodzaju przetwory.
Grusza jest gatunkiem znacznie bardziej podatnym na mrozy niż jabłoń. Ponieważ wymaga do wzrostu więcej ciepła, sadzimy ją w miejscach osłoniętych. Dlatego południowa i zachodnia część kraju zdaje się stwarzać najlepsze warunki do jej wzrostu. Odczyn gleby, podobnie jak w przypadku jabłoni, powinien mieć wartość pH 6-6,5. Niewskazana jest uprawa na ziemiach zbyt ciężkich.
Śliwa potrzebuje do wzrostu ciepła i wilgoci. Susze jak i nadmierne opady wpływają niekorzystnie na jej wzrost, mogą powodować zrzucanie zawiązków owoców. Wartą wyróżnienia cechą tego gatunku jest odporność na mrozy, sięgająca w pełni spoczynku zimowego średnio -25 °C. Możemy ją zatem sadzić na chłodniejszych stanowiskach. Gleba powinna być cięższa i wilgotna, najlepiej o dużej zawartości materii organicznej. Popularnymi i dobrymi odmianami śliwy jest renkloda Ulena oraz węgierka Wangenheima.
Odporność malin na mróz jest różna w zależności od odmiany, toteż powinno ją się dobierać indywidualnie do konkretnego stanowiska. Regułą są wysokie wymagania wodne malin. Ich system korzeniowy znajduje się bowiem płytko pod powierzchnią ziemi i jest wrażliwy na wysychanie. Bardzo źle znosi również zalanie, nawet krótkotrwałe. Gleb wymaga żyznych i przewiewnych. Owoce fantastyczne na wszelkiego rodzaju konfitury, soki oraz mrożonki, doskonałe do spożycia w stanie świeżym.