LISTA WYSTAWCÓW - JUŻ ZNANA!
W tegorocznej edycji targów weźmie udział 300 wystawców z kraju i zagranicy. Pełną listę producentów ekożywności oraz produktów regionalnych i tradycyjnych publikujemy w zakładce Wystawcy NATURA FOOD i Wystawcy beECO. Są wśród nich zarówno uznani producenci ekożywności o dużym potencjale rynkowym, jak małe, ale prężnie rozwijające się firmy rodzinne. Grono wystawców uzupełniają goście zagraniczni z Czech, Włoch, Wielkiej Brytanii, Niemiec oraz Węgier – Kraju Partnerskiego tegorocznej edycji Targów NATURA FOOD.
Targi są najważniejszą branżowa imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. NATURA FOOD to niepowtarzalna okazja do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim i zagranicznym rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności niskoprzetworzonej i nawiązania współpracy biznesowej.Konferencja Rolnictwo Ekologiczne – Wspólna Polityka Rolna po 2013 r.
KONFERENCJA MINISTERSTWA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
Pierwszego dnia Targów (11 października) odbędzie się Konferencja pt. „ROLNICTWO EKOLOGICZNE – historia i przyszłość – Wspólna Polityka Rolna po 2013r.”. Wezmą w niej udział przedstawiciele resortu rolnictwa, Komisji Europejskiej, Prezydencji Litewskiej, Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM) oraz Węgier.
Poruszane tematy dotyczyć będą wsparcia rolnictwa ekologicznego na Węgrzech, Litwie i w Polsce. Nie zabraknie również dyskusji o nowych rozwiązaniach i kierunkach zmian. Na zakończenie wręczone zostaną nagrody laureatom Konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w roku 2013r.
KONFERENCJA- Program
Rolnictwo Ekologiczne - Wspólna Polityka Rolna po 2013r.
11 października 2013 r.
godz. 13.15 – 17.30
AULA
godz. 13.00 rejestracja uczestników
godz. 13.15 przerwa kawowa
godz. 13.30 otwarcie konferencji przez przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
godz. 13.40 Rolnictwo Ekologiczne po 2013 r. – kierunki zmian, reformy, nowe rozwiązania - wystąpienie przedstawiciela Komisji Europejskiej
godz. 14.00 Rolnictwo Ekologiczne po 2013 r. – wystąpienie przedstawiciela IFOAM
godz. 14.20 Rolnictwo Ekologiczne po 2013 r. – podejście prezydencji i wsparcie rolnictwa ekologicznego na Litwie - wystąpienie przedstawiciela prezydencji Litewskiej
godz. 14.40 Rolnictwo Ekologiczne po 2013 r. – wsparcie rolnictwa ekologicznego na Węgrzech - propozycje rozwiązań - wystąpienie przedstawiciela Węgier
godz. 15.00 Rolnictwo Ekologiczne po 2013 r. – wsparcie rolnictwa ekologicznego w Polsce – propozycje rozwiązań i dyskusja nad propozycjami i kierunkami zmian – wystąpienie przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
godz. 15.25 przerwa obiadowa
godz. 16.30 Wręczenie nagród laureatom Konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w roku 2013 r.
Węgry Krajem Partnerskim Roku 2013
Rok 2013 to nowa era dla targów w Łodzi. 29 maja Minister Rolnictwa Węgier oficjalnie przyjął nominację od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP na Kraj Partnerski Roku NATURA FOOD 2013. Wydarzenie to otwiera nowe możliwości zarówno dla dalszego rozwoju łódzkich targów jak i dla przyszłych stosunków gospodarczych Polsko-Węgierskich.
W związku z tym między 11 a 13 października gościć będziemy ponad 20 producentów żywności ekologicznej prosto znad Balatonu.
Na stoisku Węgier będzie mozna zapoznać się i zakupić m.in: tradycyjne ekologiczne węgierskie pikle, ekologiczne mięso, kiełbasy, salami, warzywa (papryka, czosnek) i owoce, zboża ( jęczmień, proso, orkisz, konopie, ryż i nasiona słonecznika), wino i palinkę.
BIObiznes Forum to cykl spotkań dla właścicieli i pracowników sklepów z ekoproduktami. Jest to już druga edycja panelu którego organizatorem są Międzynarodowe Targi Łódzkie. Uczestnicy uzyskają praktyczną wiedzę i porady jak zwiększyć sprzedaż w swoim sklepie, jak profesjonalnie obsługiwać klienta, jak odpowiadać na pytania klientów, jak wykorzystać e–marketing i social media w promocji własnej marki czy sklepu.
BIObiznes Forum to dwudniowy panel edukacyjny dla właścicieli i pracowników sklepów z ekoproduktami. Uczestnicy dowiedzą się jak zwiększyć sprzedaż w swoim sklepie, jak profesjonalnie obsługiwać klienta oraz jak wykorzystać e–marketing i social media w promocji własnej marki czy sklepu.
Obok tematów stricte marketingowych, takich jak: segmentacja klienta, określenie jego potrzeb i motywów zakupowych, omówione zostaną również zagadnienia finansowe dotyczące negocjowania kursów walut, zabezpieczania marży oraz nowych rynków zbytu. Wiele uwagi poświęcone będzie wybranym produktom ekologicznym, w tym jajom od kur zielononóżek, prosu i kaszy jaglanej oraz dawnym gatunkom zbóż.
BIObiznes Forum zaplanowano na dwa dni Targów: sobotę, 12 października, w godz. 14.00 – 18.00 oraz niedzielę, 13 października, w godz. 11.00 – 14.00.
BIOBIZNES FORUM ma charakter otwarty.
12 października 2013 r. (sobota)14.00 – 14.15 – wprowadzenie
prowadzenie: Karol Przybylak14.15 – 15.45 r-dealer platforma do wymiany walut, czyli jak w prosty sposób negocjować kursy walut i jak zabezpieczyć marżę
prowadzenie: Artur Matyas, Raiffeisen Bank Polska S.A.15.45 – 16.15 Marketing – kim jest Twój klient?, segmentacja klienta, określenie jego potrzeb?
prowadzenie: dr Marek Borowiński
16.15 – 16.45 Komunikacja – jak najlepiej rozmawiać, komunikować się z klientem?
prowadzenie: dr Marek Borowiński 16.45 – 17.15 Fair Trade: Systemy certyfikacji etycznej produkcji
prowadzenie: Borys Bińkowski, Szczypta Świata 17.15 – 18.00 Jaja od kur zielononóżek kuropatwianych13 października 2013 r. (niedziela)
11.00 – 11.45 Ekologiczne środki czystości – definicje, znaki, standardy
prowadzenie: Ireneusz Klawikowski, PRO-ECO 11.45 – 12.30 O prosie i kaszy jaglanej
prowadzenie: Tomasz Czubachowski 12.30 – 13.00 Dawne gatunki zbóż
prowadzenie: Mieczysław Babalski 13.00 – 13.30 Motywy zakupowe ekoistów, czyli jak efektywnie (komunikować?) sprzedawać kosmetyki naturalne
prowadzenie: Dolores Greń, szkoleniowiec, heath&Beaty Pharmea 13.30 – 14.30 Porady ekonomistów dla importerów i eksporterów na temat nowych rynków zbytu i zabezpieczenia różnic kursowych
prowadzenie: Paweł Radwański Analityk Rynków Finansowych, Raiffeisen Bank Polska S.A.
NATURA FOOD wspiera kampanię społeczną Legalna Żywność Lokalna
Legalna Żywność Lokalna - to akcja na rzecz wprowadzania ułatwień w sprzedaży z pierwszej ręki niewielkich ilości m.in. dżemów, konfitur, pieczywa, serów, soków i przetworów warzywnych wyprodukowanych w gospodarstwie na bazie własnych plonów. Obecnie rolnik, aby to zrobić musi założyć działalność gospodarczą ze wszystkimi konsekwencjami podatkowo-administracyjnymi, co często nie jest ekonomicznie uzasadnione przy tak małej skali produkcji. Zmiana przepisów zwiększy dostęp do zdrowej, wysokiej jakości żywność wiadomego pochodzenia.
Kampania Legalna Żywność Lokalna zorganizowana jest przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska oraz Małopolską Izbę Rolniczą. Propozycje zmian zostały przygotowane na bazie szerokich konsultacji ze środowiskiem rolników. Głównym narzędziem kampanii jest petycja w sprawie wprowadzenia ułatwień w sprzedaży z pierwszej ręki, którą można się podpisać tu: PODPISZ PETYCJĘ !!!!. Po zebraniu 30 tysięcy podpisów petycja zostanie przekazana na ręce prezydenta Bronisława Komorowskiego.Zachęcamy do poparcia kampanii Legalna Żywność Lokalna!
PROGRAM TRAGÓW NATURA FOOD
Piątek, 11 października 2013 r.
godziny zwiedzania 10.00 – 18.00
AULA
godz. 11.00 Ceremonia otwarcia VI Międzynarodowych Targów Łódzkich NATURA FOOD
i II Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO
godz. 13.15 – 15.30 Rolnictwo Ekologiczne - Współpna Polityka Rolna 2013 r. szczegółowy program
organizator: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
godz. 16.30 –17.30 Wręczenie nagród laureatom Konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w roku 2013 r.
organizator: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
SALA KONFERENCYJNA PRZY PRESS ROOME
godz. 12.00 Konferencja Prasowa Kraj Partnerski Roku – Węgry 2013
organizator: Kraj Partnerski Roku 2013 - Węgry
SALA KONFERENCYJNA D
godz. 10.00 - 13.00 Posiedzenie Jury konkursu Złoty Medal NATURA FOOD
organizator : Międzynarodowe Targi Łódzkie
SEKTOR C STREFA KULINARNA
godz. 10.30 – 15.00 Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkie
Tradycyjne Smaki Regionu w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję
tradycyjnych smaków regionu”
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 11.00 – 16.00 VI Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych Tygiel Smaków
w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnychsmaków regionu”
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 16.00 - 16.30 Wręczenie nagród laureatom konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych
z terenu województwa łódzkiego Tradycyjne Smaki Regionu w ramach projeku
„Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu”
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 16.30 - 17.00 Wręczenie nagród laureatom VI Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych
Tygiel Smaków w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych
smaków regionu”
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
ŁÓDZKA STREFA EKONOMICZNA - GRONOWALSKI RESTAURACJA
godz. 20.00 Uroczyste spotkanie Wystawców NATURA FOOD 2013 i beECO 2013
Sobota, 12 października 2013 r.
godziny zwiedzania 10.00 – 18.00
AULA
godz. 11.30 – 13.00 Konferencja CAP - Common Agricultural Policy
organizator: IFOAMSALA KONFERENCYJNA A
godz. 11.00 – 14.00 AKADEMIA BIOKURIERA szczegółowy program
organizator: Biokurier.pl
godz. 14.00 – 18.00 BIOBIZNES FORUM
- panel dla właścicieli i pracowników sklepów z żywnością ekologiczną szczegółowy program
organizator: Międzynarodowe Targi Łódzkie
SALA KONFERENCYJNA
godz. 12.00 – 13.00 Wręczenie nagród laureatom Konkursów na Najlepszy sklep z ekologiczną żywnością
oraz na Najlepszego EKO-sprzedawcę II edycji „Konkursu fotograficznego
– Pokaż swoja EKO stronę”
godz. 14.00 – 15.00 Oczyszczanie drogą do zdrowia
organizator: dr h.c. Peter Jentschura, Natura PH
SALA KONFERENCYJNA C
godz. 11.00 – 18.00 Węgry Kraj Partnerski Roku 2013 – warsztaty, seminaria
organizator: Ministerstwo Rolnictwa Węgier
FOYER POZIOM I
godz. 13.00 Wręczenie nagród laureatom II edycji „Konkursu fotograficznego – Pokaż swoja EKO stronę”
organizator: Międzynarodowe Tragi Łódzkie i WFOŚiGW w Łodzi
SEKTOR C
STOISKO URZĘDU MARSZAŁKOWSKIEGO WOJEWÓDZTWA ŁÓDZKIEGO
godz. 10.30 – 12.30 Warsztaty dla szefów kuchni z terenu województwa łódzkiego w ramach projektu
„Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu”
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiegogodz.
13.30-15.00 Pokaz kulinarny w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję
tradycyjnych smaków regionu”
prowadzenie: Sebastian Kornacki i Dariusz Suchenek
organizator: Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
Niedziela, 13 października 2013 r.
godziny zwiedzania 10.00 – 16.00
SALA KONFERENCYJNA A
godz. 11.00 – 14.00 BIOBIZNES FORUM - panel dla właścicieli i pracowników sklepów z żywnością ekologiczną
szczegółowy program
organizator: Międzynarodowe Targi Łódzkie
SALA KONFERENCYJNA B
godz. 12.00 – 13.00 Sezonowe odżywianie dla Zdrowia
prowadzenie: Anna Krasucka, Akademia Odżywiania dla Zdrowia "Pięć Smaków"
SEKTOR C STREFA KULINARNA
godz. 11.00 – 13.00 Warsztaty kulinarne dla dzieci
organizator: Stowarzyszenie Polska Ekologia, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
godz. 13.00 – 14.00 Warsztaty kulinarne dla dzieci z cyklu „Szkoła na Widelcu”
prowadzenie: Grzegorz Łapanowski
godz. 14.00 – 15.00 Warsztaty kulinarne dla dzieci z cyklu „Szkoła na Widelcu”
prowadzenie: Grzegorz Łapanowski
*program aktualny na dzień 11.09.2013 ( o zmianach będziemy informaować na bieżąco)