Fala zatruć, o którą oskarżane były ogórki, a później także sałata, pomidory i inne warzywa sprawiła, że większą uwagę poświęcamy zakupom na targu i w warzywniaku. Afera ogórkowo – kiełkowa podważyła też nasze zaufanie do ekologicznej produkcji. W całym tym zamieszaniu zapomnieliśmy jednak, że oprócz bakterii szkodliwe są także pestycydy, które kumulują się w jedzeniu. W jakich owocach i warzywach jest ich najwięcej?
Coroczny raport przygotowała amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG). Listę „brudnych” oraz „czystych” owoców i warzyw stworzono kierując się właśnie zawartością pozostałości pestycydów. Chociaż praktycznie trudno się przed nimi ustrzec , bo te substancje są niemal wszędzie, niektóre rośliny mają wyjątkową zdolność do ich kumulowania.
Jak więc przedstawia się najbardziej toksyczna 10?
1.Jabłka
2.Seler
3.Truskawki
4.Brzoskwinie
5.Szpinak
6.Nektarynki
7.Winogrona
8.Słodka papryka
9.Ziemniaki
10.Jagody
Trzeba jednak pamiętać, że chociaż aż 98 proc. produktów zawierało pozostałości pestycydów, to tylko 3 proc. z pobranych próbek przekroczyło normę.
Pestycydy, które wniknęły do wnętrza roślin, mają wpływ na ich metabolizm - między innymi zmniejszenie zawartości witamin z grupy B (szczególnie B1) i witaminy C, oraz węglowodanów i karotenoidów.
Jakie jest działanie pestycydów na nasz organizm? Najczęstszym powikłaniem są zatrucia związane z odkładaniem się przez wiele lat, małych dawek szkodliwych substancji. Objawy takie mogą pojawić się nawet po wielu latach, tak jest w przypadku pestycydów, których trwałość wynosi kilkanaście lat i odkładają się w podskórnej tkance tłuszczowej. Wiele z tych związków jest podejrzewanych również o działanie rakotwórcze oraz o zmniejszenie płodności. Przedłużony kontakt z toksycznymi owocami i warzywami może doprowadzić także do rozwoju choroby Parkinsona. Co więcej, pestycydy w znacznym stopniu osłabiają odporność organizmu, co grozi licznymi infekcjami i powikłaniami. Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców w Nowym Jorku oraz kalifornijskiej dolinie Salinas dowiodły także, że jeśli kobieta jest w czasie ciąży narażona na działanie niektórych pestycydów, może to zaszkodzić inteligencji jej dziecka .
Tak wygląda z kolei lista najbardziej bezpiecznych, „czystych” owoców i warzyw
1.Cebula
2.Kukurydza
3.Ananas
4.Awokado
5.Szparagi
6.Zielony groszek
7.Mango
8.Bakłażan
9.Melon
10.Kiwi
Co prawda są to badania amerykańskie. Jednak kontrole przeprowadzone przez inspekcję sanitarną w ostatnich latach wykazywały, że co czwarty owoc sprzedawany na polskim rynku ma pozostałości pestycydów, ale tylko w niecałym 1 proc. z nich normy są przekroczone. Ostatni raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazał, że w krajach unijnych ten odstetek wynosi z kolei 3,5 proc. W żywności importowanej z krajów trzecich zanieczyszczenia spotykano częściej (7,6 proc.) niż w żywności pochodzącej z krajów Unii (2,4 proc.).
Źródło: kuchnia.wp.pl, mmch/ESE