
Südtiroler Tag der Technik im Obstbau (Dzień Techniki w Uprawie Owoców) to coroczna wystawa maszyn odbywająca się w miejscowości Sinich w Południowym Tyrolu. Tego roku, 19 lipca, swoje maszyny oraz innowacje techniczne zaprezentowało około około 80 producentów z Niemiec i zagranicy. I chociaż głównym tematem tegorocznych pokazów było "nawadnianie i ochrona przed mrozem w produkcji owoców", to przeważająca większość wystawców oferowała maszyny i narzędzia do mechanicznej uprawy pasów herbicydowych oraz międzyrzędzi.
Eliminacja użycia herbicydów, czyli to co w produkcji ekologicznej jest oczywistością, być może niedługo stanie się również koniecznością w sadach konwencjonalnych. Ilość wystawców prezentujących maszyny do uprawy pasów herbicydowych zdaje się być tego dowodem.
Rzeczywiście, najefektywniejszym kosztowo sposobem regulowania zachwaszczenia w sadach jest stosowanie herbicydów. Jednak rosnące wymagania konsumentów oraz nacisk na bezpieczną i zdrową żywność powoduje, że produkcja zmierza w stronę minimalizacji rozwiązań opartych na chemii.
Nie bez znaczenia jest również groźba całkowitego zakazu stosowania glifosatu, która wisi nad sadownikami od wielu lat. Chociaż ostatnio udało się wprawdzie przedłużyć zezwolenie stosowania tej substancji na kilka następnych lat, wiele wskazuje na to, taka możliwość może się szybko skończyć.
Wielu sadowników zaczyna rozmyślać nad myśleć nad metodami ograniczania zbędnej roślinności pod koronami drzew. Chociaż takich rozwiązań jest wiele, praktyczne znaczenie może mieć tylko kilka z nich, ponieważ zastosowanie niektórych jest bardzo kosztowne (chociażby agrowłóknina). Wielu sadowników ekologicznych już od lat z powodzeniem stosuje chociażby podkaszarki i pielniki.
Warto brać pod uwagę stosowanie pary wodnej, kosiarek oraz wykorzystanie różnorakich pielników. Wszystkie te metody są droższe niż herbicydy, jednak odpowiadają społecznemu zapotrzebowaniu.
Warto wziąć również pod uwagę, że na zachodnich rynkach producenci już są w stanie oferować owoce, które zawierają pozostałości 4 lub mniejszej liczby substancji aktywnych. Toteż, także brak herbicydów używanych do produkcji może zwiększać atrakcyjność owoców.
Wkrótce relacja z pokazu maszyn do pracy w pasach herbicydowych.