
Działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i rozkurczająco. A do tego są pyszne i bardzo eko. Oto one: jagody!
Nie od dziś wiadomo, że rośliny mają właściwości lecznicze i już od najdawniejszych czasów starano się pozyskać wiedzę, jak skutecznie je. Znacie opowieści o szeptunkach, babkach albo znachorach biegłych w sztuce leczenia niejednej choroby, potrafiących dać ukojenia w stanach niepokoju czy problemach miłosnych? Za ich skutecznością kryły się napary z suszonych liści, owoców i korzeni.
Spojrzenie w stronę natury
Dziś też, w czasach wielkiego zachwytu konwencjonalną medycyną, chcemy dbać o zdrowie korzystając także z naturalnych metod, a do tego jak najbardziej żyć w zgodzie z naturą. Myślimy o dawnych, czasem zapomnianych metodach łagodzenia dolegliwości i leczenia oraz o naturalnych sposobach upiększania. Chcemy by kosmetyki, których używamy, były oparte o wyciągi z roślin, zawierały kompleksy czynnych biologiczne związków, które oddając skórze swoje właściwości czynią ją zdrowszą i piękniejszą. Gdy więc szukamy preparatów czy produktów, które są w zgodzie z naturą, a przez to są wyjątkowe i budzą zaufanie, zwróćmy uwagę na te, które producent oznaczył określeniem EKO.
Królowa z natury – borówka czernica
Wypatrujmy ją spacerując po lesie, łące, po równinach. Ten nieduży krzew, nieprzekraczający 30 cm wysokości, często jest też nazywany czarną jagodą. Ma ostrokanciaste, nagie gałązki, na których rozmieszczone są delikatne, jasnozielone liście o jajowatym kształcie i piłkowanych brzegach. Kwiaty tej krzewinki, zebrane w kątach liści, mogą mieć któryś z odcieni różu albo być biało-zielonawe. Jej owocem jest jagoda czarna z niebieskawym nalotem, osiągająca średnicę do 10 mm. W środku jagody znajduje się około 20 nasion w kolorze brązowym, o wydłużonym kształcie o długości od 1 mm do 1,5 mm. Te drogocenne owoce znajdziemy między czerwcem a lipcem. Owoce borówki czernicy są jadalne, a surowcem zielarskim również są jej liście.
Samo dobro
Owoce borówki czernicy zawierają nawet do 10 proc. garbników, a także antocyjany w największej dawce wśród jagód borówek – zawartość tych substancji waha się między 300 a 700 mg w 100 g świeżych owoców. Co jeszcze drzemie w środku? Cukry, przede wszystkim fruktoza i glukoza, kwas cytrynowy i niewielkie ilości pektyn i tanin. Podobne składniki znajdują się również w liściach tej rośliny.
Owoce borówki czernicy mają wiele cennych właściwości:
- działają wzmacniająco na naczynia włosowate i kolagen
- działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie
- mają właściwości nawilżające, wygładzające i odżywcze
- działają ściągająco i antyseptycznie.
Kilka ważnych zasad
Aby używać tych owocóww celach leczniczych należy je zbierać wyłącznie ręcznie, a potem zostawić do przewiędnięcia i wysuszyć. Najlepiej suszyć metodą naturalną na słońcu aż do całkowitego wyschnięcia owocu, kiedy to pojawi się charakterystyczne pomarszczenie i znaczne zmniejszenie ich masy. Jeżeli nie mamy możliwości suszenia słonecznego, można przeprowadzić ten proces w piekarniku, jednak należy uważać na utrzymywanie stałej temperatury nie wyższej niż 60 stopni Celsjusza. Podczas suszenia przewracajmy owoce na blaszce wyłożonej papierem, by uniknąć przywierania owoców.
Jeśli chcemy korzystać z dobroczynnych właściwości liści, zbierajmy je w maju albo wczesną jesienią, kiedy są jeszcze w pełni zielone i nie mają widocznych przebarwień ani uszkodzeń. Suszymy na płasko, w miejscu zacienionym i przewiewnym lub tak jak owoce w piekarniku. Jednak w przypadku świeżych liści temperatura nie może przekroczyć 35 stopni Celsjusza. Po pierwszym podsuszeniu stają się lekko chropowate, zwiększamy temperaturę do 60 stopni.
Pyszne pomysły
Z owoców borówki brusznicy możemy produkować dżemy, konfitury, napary i nalewki. Są również naturalnym konserwantem przedłużającym trwałość żywności, więc wystarczy dodać je do produktów spożywczych, by dłużej zachowały świeżość – nadają się np. do duszonego mięsa albo do przecierów dla dzieci. Natomiast zrobione z liści ekstrakty wodne mają działanie przeciwbakteryjne i są stosowane do łagodzenia objawów i leczenia w przypadku chorób bakteryjnych np. wywołanych bakterią Helicobacterpylori. Należy jednak pamiętać o niestosowaniu wywarów przez długi czas, bowiem mają również działania niepożądane – mogą powodować wymioty, skurcze albo wprowadzać w stan pobudzenia.
Dżem z owoców borówki brusznicy
1,5 kg owoców brusznicy
0,5 kg cukru
Z cukru i szklanki wody zrobić syrop, zagotować, dodać brusznicę i całość smażyć ok. 30 minut, aż masa zacznie krzepnąć. Gorący dżem nakładać do słoiczków i gotować przez 15 minut. Odstawić i odczekać do ostygnięcia - tak przygotowane mogą czekać na spożycie nawet kilka lat.
Nalewka z liści borówki brusznicy
Pół szklanki suchych, rozdrobnionych liści zalać 0,5 l wódki, następnie macerować przez 14 dni i przefiltrować. Używać w małych ilościach (około 50 mg na dobę)ze względu na właściwości drażniące.