W związku z możliwością zakładania sadów z odmian tradycyjnych z dofinansowaniem z Unii Europejskiej warto zastanowić się nad przydatnością poszczególnych starych odmian i kryteriami ich doboru.
Aby ubiegać się o dotacje, w nowo założonym sadzie powinny znajdować się odmiany, które były w doborze przed 1950 rokiem. Czym kierować się szukając drzewek? Przede wszystkim przeznaczeniem owoców: konsumpcyjne, przemysłowe, na cydr, ekologiczne itp... Liczą się także cechy owoców, jak wielkość, wybarwienie i smak, a także np. termin dojrzewania. W sadach wieloodmianowych na ogół nie ma problemów z zapyleniem, ale i w nich może mieć ono znaczenie. Poszczególne drzewa mogą także różnić się charakterem i siłą wzrostu, plennością oraz – w naszym klimacie ważnym elementem – mrozoodpornością. Wszystkie te czynniki należy uwzględnić przed decyzją o zamówieniu lub zakupie drzewek.
Sady tradycyjne z założenia powinny wymagać mniejszych nakładów na ochronę. Aby uzyskiwać z nich wartościowe owoce z ograniczeniem agrochemii, trzeba zwrócić uwagę na podatność poszczególnych odmian na choroby, a zwłaszcza na parcha i mączniaka jabłoni, a także choroby przechowalnicze oraz kory i drewna. Ma to niebagatelne znacznie przy zakadaniu sadow ekologicznych.
Odporność na czynniki zewnętrzne
Odporne i dość odporne na parcha jabłoni są: Antonówka, Grafsztynek Inflancki, Ananas Berżenicki, Papierówka, Oliwka Czerwona, Suislepskie, Kantówka Gdańska, Książę Albrecht Pruski, Książęca, Piękna z Herrnhut, Cesarz Wilhelm, Grochówka, Krótkonóżka Królewska, Pepina Linneusza, Pepina Ribstona, Piękna z Barnaku, Piękna z Rept, Reneta Bleinheimska, Reneta Strauwalda, Reneta Strauwalda, Złota Szlachetna.
Odporne i dość odporne na mączniaka są: Antonówka, Boskoop, Grafsztynek Inflancki, Biały Nalew (inaczej Inflancka, Papierówka , Oliwka Żółta), Malinowa Oberlandzka, Ananas Berżenicki, Kantówka Gdańska, Książę Albrecht Pruski, Kandil Sinap, Pepina Ribstona, Piękna z Barnaku, Reneta Bleinheimska, Reneta Strauwalda, Reneta Strauwalda, Złota Szlachetna. Odporne i do odporne na zgorzel kory i gorzką zgniliznę jabłek są: Boskoop, Grafsztynek Inflancki, Papierówka.
Odporne na przemarzanie, czyli wytrzymujące bez uszczerbku spadek temperatury do -35 st. C, są: Anans Berżenicki, Charłamowska, Papierówka, Oliwka Czerwona, Suislepskie, Antonówka, Antonówka Półtorafuntowa, Aporta, Glogierówka, Grafsztynek Inflancki, Grafsztynek Prawdziwy, Kronselska, Kantówka Gdańska, Książę Albrecht Pruski, Książęca, Pepina Szafranowa, Piękna z Herrnhut, Titówka, Grochówka, Krótkonóżka Królewska, Reneta Strauwalda, Złota Szlachtna, Zorza.
Część II, a w niej dojrzewanie, owocowanie odmian jabloni