Świeże owoce i warzywa z upraw ekologicznych w Andaluzji są coraz bardziej znane. Około 85% tej produkcji jest eksportowane, głównie na rynki europejskie. Ma ona doskonałą opinię dzięki wysokiej jakości i sprawnej kontroli.
Hiszpańscy producenci stawiają na innowacyjność produkcji oraz przetwórstwa, a także konkurencyjność. Warunkiem powodzenia jest przestrzeganie norm w przepisach krajowych i międzynarodowych. Większość gospodarstw ekologicznych stosuje certyfikację w celu zapewnienia jakości, np. IFS, BRC, EUREPGAP, certyfikaty zarządzania, takie jak ISO 9001:2000, ISO 14001_2004 lub UNE 155.000.
Na rynku produktów organicznych najbardziej liczy się marka CAAE obejmująca powierzchnię upraw około 1 mln ha. Przywiązują wagę do szkoleń i rozwoju i usprawnienia obrotu żywności ekologicznej, promowania przedsiębiorczości, inicjatyw i rozszerzania kontaktów biznesowych, udziału w targach.
Hiszpania należy do liderów europejskiej produkcji ekologicznej z 1,6 mln ha certyfikowanych upraw. Andaluzja jest głównym motorem rozwoju w hiszpańskim sektorze organicznych warzyw i owoców.
Źrodło: www.caae.es, fruchtportal.de