Jabłonie Południowym Tyrolu dostarczają 25% całej europejskiej ekologicznej produkcji owoców tego gatunku, a zatem jest to najważniejszy ich dostawca w Unii Europejskiej. W ciągu ostatnich kilku lat zbiory systematycznie rosły: w 2010 i 2011 r. zebrano 43 tys. ton organicznych jabłek, w 2009 r. – 37 tys. ton, a w 2008 r. – 31 tys. ton. Rosnąca produkcja goni zwiększający się popyt i niewykluczone, że tendencja ta utrzyma się dalej.
Geograficznie i klimatycznie Południowy Tyrol doskonale nadaje się do ekologicznej uprawy jabłoni: suche powietrze, niewielkie opady, a zatem małe zagrożenie ze strony parcha jabłoni. Występują ponadto wahania temperatury między dniem a nocą, co sprzyja zwiększeniu naturalnej zawartości cukru w jabłkach, smakowitości owoców oraz wybarwianiu się skórki.
Organiczne jabłka z Południowego Tyrolu są produkowane według wytycznych organizacji Bioland i Naturland i Demeter, które są bardziej rygorystyczne niż wymogi ekologicznej uprawy.
Źródło: www.freshplaza.com