
Organizowane co dwa lata międzynarodowe targi poświęcone produkcji, przechowywaniu i marketingowi jabłek Interpoma 2018 odbywać się będą w dniach 15 – 17 listopada we włoskim Bolzano. Interpoma to jedyne wydarzenie, które poświęcone jest wyłącznie produkcji jabłek.Tegoroczna edycja kładzie akcent na ekologię – podczas towarzyszącej targom konferencji „Jabłko na świecie” poruszony zostanie ekologicznej produkcji tych owoców.
Kongres poruszy szereg różnych zagadnień dotyczących nowoczesnej produkcji jabłek i ich perspektyw, zarówno z punktu widzenia agronomicznego, jak i technologicznego. Mówiąc dokładniej, rozmowy podczas drugiego dnia konferencji będą dotyczyć przede wszystkim produkcji ekologicznej i zintegrowanej. Fritz Prem z Europäische Bioobst Forum (Europejskie Forum Owoców Ekologicznych) wygłosi przemówienie otwierające. Dziś, kilka miesięcy od oczekiwanego z niecierpliwością programu Interpomy, opowiada o ekologicznej produkcji jabłek i jej perspektywach rozwoju.
"W skali globalnej Europa i Ameryka Północna to rynki o największym rozwoju w sektorze ekologicznym" - wyjaśnia. "Zrównoważony rozwój, ochrona zasobów i odpowiedzialność ekologiczna nie są jeszcze mocnymi punktami w innych obszarach rozwijającego się świata. Patrząc na Europę w szczególności, Niemcy i Francja wchłaniają największe ilości ekologicznych jabłek. Jednak rynki jabłek ekologicznych rozwijają się również dobrze w Skandynawii, Austrii, Włoszech, Wielkiej Brytanii, a ostatnio również w Hiszpanii.
Jeśli chodzi o produkcję, Włochy są liderem w Europie pod względem ekologicznych jabłek (najwyższy współczynnik konwersji w Alto Adige), a następnie Niemcy i Austria. "
Prem korzysta również z okazji, aby dostarczyć ważnych informacji agronomicznych: "W produkcji ekologicznej potrzebujemy mocnych, energicznych odmian. Co więcej, jabłka są inwestycją długoterminową, ponieważ potrzeba kilku lat zanim produkcja może zostać przekształcona w ekologiczną. Najbardziej odpowiednie odmiany do produkcji ekologicznej to Topaz, Bonita i Natyra, które są odporne na parcha jabłoni, ale Gala i Pinova również osiągają dobre wyniki w tym sensie”.
"Produkcja ekologiczna rośnie obecnie w krajach o najwyższej sile nabywczej" - kontynuuje Prem. "Są to rynki, na których widzimy, że sektor ekologiczny pozostawia swoją niszową pozycję i staje się atrakcyjny dla większej liczby konsumentów. W rzeczywistości sektor ekologiczny stanowi już ponad 10% całkowitej wielkości sprzedaży w Austrii i około 5-7% na najważniejszych rynkach, na których nadal rośnie. To zapotrzebowanie przyczynia się również do zwiększenia współczynnika konwersji organicznej w dziedzinie produkcji. "
Nie mniej ważne, Prem zastanawia się nad przyszłością rynku ekologicznych jabłek i nad przyszłymi wyzwaniami. "W całej Europie", podsumowuje, "obserwujemy bardzo silny rozwój w dziedzinie ekologicznych badań i testów. Doświadczenia rozwijają się bardzo szybko wśród producentów, a proces ten jest przyspieszany przez międzynarodową wymianę wiedzy, która pomaga rozwiązywać problemy związane z produkcją. Ponadto żywotność i odporność roślin stały się ważnymi cechami w nowych programach: nowe i lepsze odmiany powinny zatem być dostępne w regularnych odstępach czasu. Zarządzanie glebą wydaje się być poważnym wyzwaniem dla produkcji ekologicznej: interakcja między działaniem ziemi, zazielenianiem, ociepleniem, napowietrzaniem, mineralizacją i parowaniem będzie odgrywać coraz bardziej fundamentalną rolę ".
Kongres "Jabłko na świecie" odbędzie się w dniach 15-16 listopada w Interpomie, Fiera Bolzano.