
Po dwóch trudnych latach nadszedł pozytywny okres dla sprzedaży włoskich ekologicznych jabłek. Sprzyja zarówno wielkość produkcji, dostępność produktów, jak i zapotrzebowanie rynku. – W tym roku sprzedaż zakończyła się kwietniu, ale teraz jabłka będą dostępne już 12 miesięcy w sezonie 2018/19. Nie oczekujemy tak wysokich cen jak rok wcześniej, ale pozytywne jest to, że w znaleźliśmy równowagę między popytem a podażą – mówi dla portalu Fresh Plaza, Gerhard Eberhöfer, kierownik do sprzedaży produktów organicznych w Val Venosta.
Szacuje się, że w tym roku Włosi wyprodukują od 28 000 a 29 000 ton ekologicznych jabłek, w co wliczają się zarówno deserowe , jak i przemysłowe. – W 2017 roku wolumen był niższy i wynosił 21 000 ton (straty wywołane przymrozkami wiosną). – Nasze obszary produkcyjne wzrastają o około 8-10% rocznie: mieliśmy 500 hektarów w 2016 r., 540 w 2017 r., w tym roku osiągnęliśmy w tym roku 620 hektarów. Przewidujemy, że do 2021 r. osiągniemy 980 hektarów – wyjaśnia przedstawiciel Val Venosta.
Jeśli chodzi o ofertę odmianową, od sierpnia w sprzedaży jest ekologiczna Gala (dostępna do sierpnia 2019). Według szacunków, również około 200 ton jabłek odmiany Ambrosia będzie w sprzedaży od połowy października do połowy grudnia.
Kolejną odmianą jest Bonita, która pochodzi ze skrzyżowania Cripps Pink i Topaza. Ze względu na smak kierowana będzie do Niemiec i krajów północnoeuropejskich. W sprzedaży od stycznia do kwietnia.
Jeśli chodzi o Kanzi, Włosi osiągnęli w tym roku 1000 ton i oczekują, że w ciągu najbliższych trzech lat będzie to 2000 –2500 ton.
Źródło: freshplaza.com