8 grudnia 2012 - II Konferencja Naukowa - „Róże owocowe w uprawie, przetwórstwie, żywieniu i ochronie zdrowia”

Organizator: Fundacja Ernesta Michalskiego Instytut „Polska Róża” oraz
Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
Data: 12 X 2012 w kampus SGGW w Warszawie
Konferencja poświęcona będzie przeglądowi polskich osiągnięć w badaniach dotyczących róż owocowych - zarówno wyników najnowszych jak i starszych badań - w znaczny sposób przyczyniających się do poszerzenia wiedzy na temat tej szczególnej rośliny. Tegoroczna konferencja jest drugim ogólnopolskim spotkaniem poświęconym tej tematyce – odpowiedzią na rosnące zainteresowanie problematyką prozdrowotnych składników roślinnych, pozyskiwanych w szczególności z róż owocowych. Kontynuując osiągnięcia zeszłorocznej konferencji pod tym samym tytułem, chcielibyśmy przyjrzeć się różom owocowym z wielu perspektyw, wierząc, że takie zestawienie będzie inspirujące dla badaczy różnych dziedzin nauki. Naszym celem jest uzyskanie możliwie najszerszej wiedzy na temat róż owocowych, a w szczególności w odniesieniu do następujących zagadnień:
- genetyczne uwarunkowania składu fitochemicznego owoców i płatków kwiatowych
lecznicze właściwości związków zawartych w owocach i płatkach róży dla organizmu ludzkiego,
- nowe  technologie przetwarzania  pozwalające na zachowanie maksimum składników odżywczych  w przetworach,
- wpływ warunków przechowywania na jakość surowca (owoców i płatków),
- ocena składu chemicznego przetworów z róż na różnych etapach przetwarzania i przechowywania gotowego produktu,
- ekologiczne metody uprawy Rosa rugosa,
- choroby i szkodniki w plantacyjnej uprawie Rosa rugosa.
Uzyskanie szerokiej wiedzy na temat róż owocowych i jej propagowanie jest podstawą ważnych społecznie działań. Przede wszystkim jest szansą na znaczne podniesienie stanu zdrowia społeczeństwa – powszechna suplementacja odpowiednio opracowanymi przetworami z owoców róży, ze względu na zawarte w nich cenne składniki (witamina C), pozwoli uniknąć wielu chorób i wesprze w leczeniu już istniejących. Uprawa róży owocowej na dużą skalę oznacza pełniejsze wykorzystanie ziem uprawnych, zwłaszcza gorszej klasy i nieużytków  rolnych, zwiększenie miejsc pracy dla osób niewykwalifikowanych oraz ożywienie regionów o dużym stopniu bezrobocia.

Źródło: Fundacja Ernesta Michalskiego Instytut "Polska Róża"

Eko-uprawy.pl © 2025