Już w pięciu europejskich krajach odnotowano przypadki listeriozy. W Wielkiej Brytanii zmarło 9 osób. Okazało się, że źródłem pochodzenia bakterii jest mrożona kukurydza. Ze sklepów Lidlu wycofywana jest partia skażona mrożonek. Niestety, nie wiadomo, ile osób jeszcze zachoruje, ponieważ okres inkubacji tej baterii wynosi nawet 70 dni.
Na liście krajów, do których trafiły zainfekowane mrożonki jest nie tylko Wielka Brytania, ale także Włochy, Niemcy, Austria i Węgry. Mrożoną kukurydzę produkowała belgijska firma Greenyard Frozen, jednak do skażenia dochodziło w fabrykach zlokalizownych m.in w Wielkiej Brytanii i na Węgrzech. Mrożona kukurydza pod nazwą "Freshona Frozen Vegetable Mix" wycofywana jest z sieci Lidl, gdzie była sprzedawana.
Mrożona kukurydza zanieczyszczona została bakterią Listeria monocytogenes, która może wywołać listeriozę. Jest szczególnie niebezpieczna dla osób z osłabionym układem odpornościowym, a także dla osób starszych, kobiet w ciąży oraz niemowląt. Zakażenie może prowadzić do śmierci. Zainfekowanie bakterią charakteryzuje się objawami podobnymi do grypy, takimi jak: gorączka, biegunka, dreszcze ból burza i głowy oraz bóle mięśni.
Europejski Urząd ds. Żywności (EFSA) stwierdza w komunikacie prasowym, że szczepy bakterii są tymi samymi, które pojawiały się już w mrożonych warzywach w 2016, 2017 i 2018 roku. Przeprowadzone czynności czyszczenia i dezynfekcji w zakładach przetwórczych nie przyniosły pożądanych efektów.
Według EFSA do zakażenia mrożonek dystrybuowanych na rynek niemiecki doszło w fabryce na Węgrzech. Prowadzone są dalsze badania, w tym pełne pobieranie próbek i testy, w celu ustalenia dokładnych poziomów skażenia. Węgierska fabryka zaprzestała jak na razie wszelkiej produkcji mrożonek i nie może wprowadzać do obrotu produktów wyprodukowanych od sierpnia 2016 do czerwca 2018 r.
Źródło: lebensmittelwarnung.de, fot.pixabay