KOMENTARZ: dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Witaminy i składniki mineralne
Sok pomidorowy zawiera m.in potas, który pomagawe właściwym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego oraz wspiera utrzymanieodpowiedniego ciśnienia krwi. 100 mlsoku pomidorowego dostarcza 260 mg potasu, co stanowi13% referencyjnej wartościdziennego spożycia tego składnika mineralnego. Sok ten wyróżnia się także wysoką zawartością folianów oraz witamin, w tym np.: B6, która m.in. pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspieraprodukcję czerwonych krwinek.Ponadto pomidory w ponad 90% składają się z wody, dlatego są uważane za produkty niskokaloryczne. Szklanka soku pomidorowego zawiera tylko 26 kcal – przy czym taką liczbę kalorii można spalić podczas kilkuminutowego szybkiego spaceru.[1]
Cenny składnik – likopen!
Zarówno pomidory jak i soki pomidorowe są produktami bogatymi w cenny dla zdrowia karetonoid – likopen, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy – wyróżnia się działaniem antynowotworowym, jak potwierdzają badania, wysokie spożycie likopenu może wpływać zapobiegawczo na ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty[2]. Obniża także ciśnienie krwi oraz wspomaga krążenie. Warto wspomnieć, że pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się biodostępność likopenu, dlatego na przykład w pasteryzowanych sokach pomidorowych jego aktywność wzrasta 2-3-krotnie.
Właściwe połączenie
Aby to, co w dobre w pomidorach i w sokach pomidorowych w pełni mogło korzystnie wpływać na nasz organizm ważne jest także to,z jakimi innymi produktami je łączymy. Na przykład, nie każdy wie, że jeśli zjemy pomidora z ogórkiem, to nie dostarczymy organizmowi całej witaminy C zawartej w pomidorze. Dlaczego? Bowiem, ogórek, mimo tego, że jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, tozawiera również silnie działający enzym (askorbinazę), który utlenia kwas askorbinowy, niszczący witaminę C. Już jedna łyżeczka soku z surowego ogórka wystarczy, aby zniszczyć witaminę C zawartą w kilku litrach soku pomidorowego! Dlatego warto jeść ogórki, ale pamiętać o nie łączeniu ich z pomidorami. Aby zminimalizować utratę witamin zawartych w pomidorach, warto skropić je odrobiną oliwy z oliwek, która działa ochronnie na witaminę C i dodatkowo zwiększa wchłanianie z nich likopenu[3].
Szklanka soku jako jedna porcja
Warto podkreślić, że szklanka soku, także tego pomidorowego (ok 200 ml) może stanowić jedną z 5 porcji warzyw lub owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia. Soki bez względu na ich rodzaj, pochodzą z warzyw i owoców, dlatego tak jak te produkty stanowią, cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspierających działania antyoksydacyjne. Spożywanie soków ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie – zawarte w nich witaminy, sole mineralne i inne fitoskładniki regulują procesy zachodzące w organizmie, odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, a także wzmacniają odporność organizmu. W opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, podstawę stanowią warzywa i owoce, a jedną ich porcją może być właśnie szklanka soku, także soku pomidorowego.
[1] http://www.kups.org.pl/index/?id=555d6702c950ecb729a966504af0a635#
[2] Borgis - Postępy Fitoterapii 2/2011, s. 127-143 (http://www.czytelniamedyczna.pl/3847,karotenoidy-naturalne-zrodla-biosynteza-wplyw-na-organizm-ludzki.html)
[3]ibidem