Brytyjski ketchup z ekologicznych buraków podbija rynek Ameryki Północnej i Europy. Jak mówią właściciele marki, to doskonałe rozwiązanie dla ludzi poszukujących zdrowej alternatywy dla zwykłego ketchupu.
Firma The Foraging Fox najbardziej znana jest ze swojego ketchupu z buraków, chociaż produkuje również popularne przyprawy. W tym roku firma została nominowana do nagrody "Eksporter roku" przyznawanej przez British Small Business Awards. Firma zaczynała handel swoimi produktami w USA od sieci sklepów Whole Foods Market. Kolejną inwestycją jest rozpowszechnienie produktów w kolejnych 5 tys. sklepów z żywnością ekologiczną. Firma przewiduje, że wyeksportuje do Ameryki 80 % naturalnego ketchupu w 2020 roku.
Ekologiczny ketchup z buraków spotkał się już z bardzo pozytywnym przyjęciem przez konsumentów w USA, którzy szukają zamiennika dla zwykłego ketchupu i majonezu, bez sztucznych dodatków, glutenu i GMO, a z dużą zawartością fruktozy.
Zwiększona ekspansja jest odpowiedzią na falę popytu ze strony rynków północnoamerykańskich i europejskich na produkty naturalne, niemodyfikowane genetycznie. Jeden z założycieli mówi, że to Ameryka Północna jest największym i najbardziej ekscytującym rynkiem. Ruch w kierunku produktów naturalnych, organicznych i bez GMO jest tam bardzo duży. Niestety, zdobywanie tych rynków to proces trudny i skomplikowany i należy być wytrwałym.
Źródło: