Dla rolników i pracowników rolnych
Ochrona upraw w rolnictwie ekologicznym jest nieustającym wyzwaniem dla rolników, ponieważ stosowanie chemicznych środków do zwalczania szkodników i chorób jest surowo zabronione. Kwestia ta zniechęca rolników do zmiany i przejścia na rolnictwo ekologiczne z obawy przed problemami i trudnościami jakie mogą napotkać trakcie w ich produkcji.
Jednocześnie, wzrasta świadomość obywateli europejskich w odniesieniu do produktów zdrowych i przyjaznych dla środowiska. Europa ma duży udział w światowym poziomie sprzedaży żywności ekologicznej. Oczywiście, istnieje potrzeba wzmocnienia i aktualizacji kompetencji rolników, aby pomóc im przyjąć i zrozumieć w pełni zasady rolnictwa ekologicznego i dostosować je do stale rosnących wymagań konsumentów. Zwłaszcza, gdy sytuacja zatrudnienia w sektorze rolniczym w UE27 szybko się zmienia i staje się bardziej konkurencyjna, niezmiernie ważne jest, aby kształcenie zawodowe i inne formy szkoleń w rolnictwie w większym stopniu reagowały na potrzeby rynku pracy.
Wychodząc naprzeciw tym wymaganiom i potrzebom, projekt ecoplanta przyczyni się do poprawy, wzmocnienia, uaktualnienia umiejętności i kompetencji rolników i pracowników rolnych z zakresu ekologicznych środków ochrony roślin.
Jego celem jest wspieranie tworzenia ekologicznych miejsc pracy poprzez ułatwienie rolnikom stać się organicznym hodowcą i poprawy ich szanse na zatrudnienie przy jednoczesnym wspieraniu przyjaznych dla środowiska metod użytkowania gruntów w rolnictwie.
Project ecoplanta został opracowany przez międzynarodowe konsorcjum ekspertów posiadających ogromne doświadczenie I wiedzę z zakresu rolnictwa ekologicznego, badań, szkoleń I doradztwa z pięciu krajów członkowskich EU min. Z Rumunii, Grecji, Szwajcarii, Węgier i Polski.
Spotkanie inauguracyjne odbyło się w Rumunii 20 i 21 marca tego roku. Więcej informacji o projekcie dostępnych jest na stronie internetowej www.ecoplanta.eu
Kliknij na “lubię to“ i śledź nowości o naszym projekcie na facebooku!
facebook.com/ecoplanta twitter.com/ecoplantaeu
Organiczna ochrona roślin
Potrzeby szkoleniowe w dziedzinie upraw ekologicznych. Wyniki ankiet przeprowadzonych wśród rolników.
Celem projektu ecoplanta, współfinansowanego przez Unię Europejską, jest opracowanie materiałów szkoleniowych, które rolnicy będą mogli wykorzystać do skutecznej i efektywnej ochrony upraw ekologicznych. Aby pozyskać informacje na tematy najistotniejsze w tej kwestii, partnerzy z Grecji, Rumunii, Polski i Węgier przeprowadzili wywiady z rolnikami zajmującymi się tą dziedziną. Badania dostarczyły danych na temat tej grupy zawodowej, ich środowiska, posiadanego doświadczenia i wiedzy z zakresu rolnictwa organicznego. Pytania dotyczyły systemu zarządzania uprawami rolnymi i wynikających z tego problemów oraz konkretnych potrzeb odnośnie do upowszechniania informacji i potrzeb szkoleniowych. Próba badawcza (ogółem 200 odpowiedzi) obejmowała: doradców i naukowców, rolników i kierowników gospodarstw rolnych, przedstawicieli producentów rolnych i osoby zajmujące się handlem i obrotem artykułami rolnymi.
Rolnicy ekologiczni wybrali te rodzaje upraw, w których chcieli by poszerzyć swoją wiedzę i kompetencje aby lepiej chronić je przed szkodnikami. Swoją uwagę skoncentrowali głównie na rośliny uprawne (35%), uprawy wieloletnie (17%), warzywa uprawiane na polu (16%) i warzywa uprawiane w szklarniach (4%). Ważnym wskaźnikiem jest to, iż tylko 17% (maksymalnie) uważa się za specjalistów w kwestii ochrony roślin.
Rolnicy prowadzący uprawy w sposób konwencjonalny, zapytani, jakie rośliny chcieliby uprawiać organicznie, mieli podobne preferencje dla roślin uprawnych. Rolnicy konwencjonalni, również wydają się być bardzo zainteresowani i otwarci na wykorzystanie możliwości rynkowych, pod warunkiem, że dostępne będą odpowiednie technologie produkcji. Co ciekawe, nie ma żadnych preferencji dla poszczególnych towarów w zależności od regionu, co wydaję się być trochę sprzeczne z obecnie uprawianymi w sposób organiczny roślinami i mogą być uważane za dobry wskaźnik do przewidywanych możliwości rynkowych
Wyniki z ankiety pokazują, że rolnicy starają się korzystać z wszystkich dostępnych źródeł informacji, w tym internetu i innych mediów. Bardziej tradycyjne sposoby, takie jak szkolenia i usługi doradcze są szeroko stosowane, ale są uważane za mniej istotne niż bezpośrednia komunikacja z kolegami, lub w stosunku do środków masowego przekazu, takich jak źródła internetowe lub prasa specjalistyczna.
Badanie wykazało, szeroką gamę roślin o wartości handlowej i problemów związanych z ich ochroną. Wszystkie zgromadzone informacje pozwolą konsorcjum projektu ustalić priorytety w kwestii upraw i skoncentrować się na strategii ochrony roślin w zależności od regionu i warunków agronomicznych w nim panujących, wspomagając w ten sposób rolników bardziej efektywnie w uprawie ochronie roślin.
Badanie pokazuje, duże zainteresowanie ze strony rolników i pozostałych interesariuszy, ich motywację do pozyskania niezbędnych informacji za pomocą narzędzi IT, co jest dodatkowym plusem, ponieważ projekt ecoplanta stworzy platformę internetową do uczenia się i korzystania z materiałów szkoleniowych.
Nastaw się na więcej aktualizacji w projekcie ecoplanta !
PODNOSZENIE KWALIFIKACJI I UMIEJĘTNOŚCI W EKOLOGICZNEJ UPRAWIE ROŚLIN
Rolnicy ekologiczni mają wiele obaw jak skutecznie chronić swoje uprawy i stale obawiają sie problemów i trudności, jakie mogą się pojawić w trakcie produkcji, ponieważ nie mogą oni stosować tradycyjnych środków chemicznych do zwalczania szkodników i chorób, gdyż jest to surowo zabronione. Ten wymóg stanowi główną barierę zniechęcającą rolników do zmiany sposobu uprawiania roślin z tradycyjnego w rolnictwo organiczne.
Jesteś jednym z nich?
Czas na zmiany!
Czy wiesz, że coraz bardziej wzrasta świadomość obywateli Unii Europejskiej na temat produktów organicznych?
Czy wiesz, że Europa miała w 2009 roku ogromny udział w globalnej sprzedaży żywności pochodzenia ekologicznego, i jest obecnie jednym z liderów wśród światowej sprzedaży takiej żywności na coraz bardziej konkurencyjnym rynku?
Wykorzystajmy tą szansę!
Dlatego celem projektu ecoplanta jest wsparcie, poprawa, wzmocnienie, aktualizacja i rozwój umiejętności i kompetencji rolników i pracowników rolnych odnośnie do metod stosowanych w rolnictwie ekologicznym.
Ecoplanta
- Rozwija podstawowe umiejętności rolników I pracowników tego sektora w metodach organicznej kontroli i zwalczania szkodników, chorób i chwastów,
- Umożliwia rolnikom skorzystanie z możliwości poprawy ich pozycji na rynku pracy,
- Sprawia że szkolenie zawodowe w rolnictwie jest bardziej dostosowane do realnych potrzeb rynku pracy,
- Dostarcza nauczycielom kształcenia zawodowego adekwatnych, innowacyjnych, metodologicznych narzędzi I zasobów odpowiadających potrzebom tej grupy zawodowej.
Ecoplanta jest 24-miesięczną inicjatywą, która została opracowana przez międzynarodowe konsorcjum ekspertów posiadających ogromne doświadczenie i wiedzę z zakresu rolnictwa ekologicznego, badań, szkoleń i doradztwa z pięciu krajów członkowskich EU m.in. z Rumunii, Grecji, Szwajcarii, Węgier i Polski.,
Naszym celem jest wspieranie tworzenia ekologicznych miejsc pracy poprzez ułatwienie rolnikom zostanie organicznym hodowcą i poprawy ich szans na zatrudnienie przy jednoczesnym wspieraniu przyjaznych dla środowiska metod użytkowania gruntów w rolnictwie.
Produkty ekologiczne zaspakajają popyt i potrzeby konsumentów na wysokiej jakości smaczne artykuły żywnościowe.
Świadomość obywateli europejskich w odniesieniu do zdrowych i jednocześnie przyjaznych środowisku naturalnemu rośnie, Europa w roku 2009 miała największy udział w globalnej sprzedaży żywności organicznej. Roczny wzrost udziału w tym rynku utrzymuje się na poziomie 10-15%.
W 2012 roku, Unia Europejska podpisała umowę partnerską ze Stanami Zjednoczonymi Ameryki, dotyczącą handlu produktami organicznymi. Sektor tych produktów w USA I UE jest szacowany na około 40 bilionów euro i rośnie każdego roku.
Rozwój rolnictwa ekologicznego sprzyja tworzeniu nowych możliwości zatrudnienia i poprawy stanu gospodarki wiejskiej oraz przyczynia się do utrzymania i poprawy terenów wiejskich.
(WE, Rolnictwo i Rozwój Wsi, Rolnictwo Ekologiczne)
Rolnictwo ekologiczne. Naturalny wybór!
- Ceny rynkowe produktów organicznych są znacznie wyższe od tradycyjnych
- Konsumenci są skłonni zapłacić więcej za wysoką jakość produktów, dobrostan zwierząt i ochronę środowiska
- Wiele gospodarstw ekologicznych sprzedaje swoje produkty prosto z pola, na giełdach i sklepach w gospodarstwie
- Małe gospodarstwa utrzymują się na rynku, podczas gdy w gospodarstwach tradycyjnych trudno sprostać wzrastającej globalnej konkurencji
- Droga do rolnictwa ekologicznego tworzy “ zielone miejsca pracy”
- Szkolenia zawodowe w rolnictwie muszą odpowiadać stale zmieniającym się potrzebom rynku pracy
- Wzrost możliwości zatrudnienia
- Rolnictwo przyjazne dla środowiska i wykorzystania gruntów.