Coraz częściej zauważamy, że nasza gleba jest „zmęczona” chemią. Dajemy coraz więcej środków, które mają zwiększyć plon, a rezultatów nie widzimy. Przyczyna leży w spadku poziomu próchnicy.
„Condit”, środek, który zarejestrował Piotr Puchalski, prezes GP Bio-Food „Roztocze”, a którego dystrybucją zajmuje się ProCam, ma właśnie za zadanie poprawę jakości gleby, dzięki czemu zwiększy się wydajność i jakość produkcji. Jego stosowanie zmniejszy też zapotrzebowanie na pestycydy i nawozy sztuczne. Ponieważ produkowany jest na bazie naturalnych surowców, powinien wzbudzić zainteresowanie producentów ekologicznej żywności.
Składa się z zhydrolizowanej serwatki sera podpuszczkowego, źródła azotu, białka i laktozy, dzięki której dynamicznie rozwijają się mikroorganizmy glebowe. Kolejnym składnikiem są trociny drzew liściastych i przefermentowane otręby roślin oleistych i zbożowych. Z tej roślinnej materii organicznej tworzy się próchnica i stopniowo uwalnia się azot. Naturalny węgiel brunatny jest łatwo dostępnym źródłem energii dla mikroorganizmów glebowych (uwaga: jeśli sami zastosujemy węgiel brunatny, możemy zawlec do gleby metale ciężkie). Ostatnim z głównych składników jest zeolit, który aktywnie włącza się do procesu detoksyzacji gleby poprzez wiązanie metali ciężkich i pozostałości środków ochrony roślin. Magazynuje on wodę i inne składniki, które stopniowo uwalnia.
„Sezonowymi” efektami stosowania „Conditu” jest lepsza trwałość pozbiorcza, lepsze walory sensoryczne i większy plon. W perspektywie środek ten przeciwdziała zmęczeniu gleby, monokulturze i zasoleniu gleby.
– „Condit” można zastąpić innymi środkami, ale nie da się tego zrobić jednym preparatem. Zastosowałem w truskawce 2 t/ha. Poziom próchnicy zwiększył się o 1%, co, jak wiadomo, równa się 20 kg azotu za darmo – mówił Piotr Puchalski. Dystrybutor natomiast obiecuje, że zakup „Conditu” nas nie zrujnuje.
W uprawach sadowniczych najlepiej stosować preparat jesienią, dobrze jak się wymiesza kultywatorem z ziemią. Przy uprawach konwencjonalnych jeszcze lepsze wyniki daje uzupełnienie nawozami mineralnymi.
W sprzedaży będą trzy rodzaje „Conditu” (w zależności od zawartości azotu): 2,5, 5 i mineral, gdzie poziom azotu podniesiono do 7% dzięki dodaniu mocznika.