W dniach 13-16 lutego br. członkowie klastra Dolina Ekologicznej Żywności uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej w Norymberdze. Targi BioFach to jedna z najważniejszych i największych imprez wystawienniczych produktów ekologicznych na świecie. Co roku gromadzi ponad 40 000 zwiedzających oraz 2 500 wystawców z ponad 80 krajów świata.
W tym roku polski sektor ekologiczny, dzięki patronatowi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, miał silną reprezentację na targach BioFach. Polscy wystawcy uczestniczący w imprezie otrzymali specjalne gabloty do prezentowania swoich produktów, a także możliwość skorzystania ze wspólnego stołu do przygotowania degustacji produktów ekologicznych. Polską ekipę wspierał znany hiszpański dziennikarz, pasjonat gotowania i zdrowej kuchni Carlos Gonzalez – Tejera. Uczestników odwiedziła również podsekretarz stanu Zofia Szalczyk, która brała udział w ministerialnym spotkaniu na temat przyszłości rolnictwa ekologicznego.
Podczas trwania targów na polskim stoisku odbywały się pokazy kulinarne oraz prezentacje produktów ekologicznych, które cieszyły się dużym zainteresowaniem, zarówno wśród innych wystawców jak i zwiedzających. Swoje produkty zaprezentowali następujący klastrowicze z Doliny Ekologicznej Żywności:
- Allnet (Cukiernia „Zaniewicz”) z Międzyrzeca Podlaskiego,
- gospodarstwo ekologiczne „Barwy Zdrowia” Tomasza Obszańskiego z Tarnogrodu,
- grupa producentów rolnych „Brzost Eko” z gminy Serniki
- gospodarstwo ekologiczne „Bio-Eko” Mariana Wójtowicza z Wiśniowej,
- Lubelski Oddział Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi „Ekoland” z Karczmisk,
- Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego ze Świlczy,
- Zakład Mięsny „Jasiołka” z Dukli,
- Zakład Mięsny „Wasąg” z Biłgoraja.
Wyjazd członków klastra na targi BIOFACH zorganizowano w ramach projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności”. To jeden ze sposobów realizacji celów projektu do których należy m.in. promocja produktów ekologicznych, nawiązywanie kontaktów z nowymi partnerami, zwiększenie dostępu członków klastra do najnowszych osiągnięć w zakresie produkcji, przetwórstwa i marketingu produktów ekologicznych. Największą korzyścią z udziałów w targach była możliwość przeprowadzenia przez klastrowiczów wielu rozmów handlowych z potencjalnymi kontrahentami biznesowymi. Doceniono również sposób prezentacji oferty klastra Doliny Ekologicznej Żywności na imprezie (jakość materiałów informacyjnych, pokazy gotowania, degustacje produktów, itp.).
Tekst i zdjęcia - materiały prasowe, Dolina Ekologicznej Żywności, J. Lipski