Zmianowanie i uprawa współrzędna roślin w walce ze szkodnikami i chorobami w uprawach ekologicznych
Przez zmianowanie rozumie się kolejne następstwo roślin uprawianych na tej samej powierzchni , uzasadnione przyrodniczo, uwzględniające różne właściwości i wymagania roślin oraz ich wzajemne oddziaływanie.
W przypadku ekologicznej produkcji jest to nieodzowny element, który powinniśmy brać pod uwagę decydując się na ekologiczną uprawę warzyw.
Zasady zmianowania :
- Stosować zmianowanie co najmniej 4 letnie;
- Uwzględniać zapotrzebowanie roślin na składniki pokarmowe;
- Nie uprawiać po sobie w kolejnych latach roślin z tej samej grupy i tej samej rodziny;
- W kolejnych latach uprawiać po sobie rośliny o różnym zasięgu systemu korzeniowego pobierając składniki z różnych warstw gleby;
- Uwzględniać w płodozmianie uprawę roślin motylkowatych, wysiewając je jako nawóz zielony w każdym czwartym roku uprawy.
Inną zalecaną metodą wzbogacania i regulowania życia gleby, szczególnie na działkach i w ogrodach przydomowych , jest uprawa współrzędna. Podstawą tej metody jest różnorodność gatunkowa.
Przy uprawie współrzędnej należy uwzględnić czynniki jak:
- Wymagania pokarmowe,
- Ciepłolubność,
- Zapotrzebowanie na wodę,
- Głębokość korzenienia się,
- Zjawisko allelopatii, czyli wzajemnego oddziaływania poprzez wydzieliny roślinne.
Zarówno zmianowanie jak i uprawa współrzędna w istotny sposób przyczyniają się do zachowania zdrowotności roślin i gleby.
Zapobiegają zmęczeniu gleby, chorobom roślin, utrzymaniu i zwiększeniu urodzajności gleby, a w konsekwencji uzyskaniu wysokich i zdrowych plonów.
Przykłady wzajemnego oddziaływania roślin
SĄSIEDZTWO KORZYSTNE |
ROŚLINA |
SĄSIEDZTWO NIEKORZYSTNE |
pietruszka, seler, cebula |
pomidor |
rzodkiewka, kalarepa |
rzodkiewka, sałata, seler , kalarepa |
ogórek |
pomidory, ziemniaki |
sałata, cebula, por, groch, fasola |
marchew |
kapustne, buraki, ziemniaki |
pomidory |
pietruszka |
sałata |
kalarepa, cebula, por, fasola |
buraki |
marchew, ziemniaki, szpinak |
marchew, seler, por, kalafior |
fasola |
kminek, cebula |
rzodkiewka, marchew, koper, kapustne |
sałata |
pietruszka |
rzodkiewka, fasola, seler, marchew |
groch |
cebulowe |
groch, sałata |
rzodkiewka |
pomidory, kapustne |
por, sałata, buraki, marchew, kapustne, ogórki, koper |
cebula |
fasola, groch |
fasola |
seler |
por, bób, ziemniaki |
rośliny aromatyczne |
kapustne |
rzodkiewka, marchew, pomidory |
cebula, kapustne, sałata, ogórki, kukurydza, marchew |
koper |
Fasola, rzodkiewka, koper włoski |
kapusta, fasola, groch, kukurydza |
ziemniaki |
marchew, słonecznik, dynia, mak, wiśnie, maliny, pomidory |
Poprzez prawidłowo dobrane sąsiedztwo roślin można uchronić je przed szkodnikami i chorobami. Obecność roślin przyprawowych w ogrodzie wpływa korzystnie na rozwój warzyw i odstrasza szkodniki. Na uwagę zasługuje tymianek, szałwia, piołun, bazylia czy majeranek. Zapach niektórych kwiatów np. aksamitka, nasturcja, pelargonia, nagietek odstraszają niektóre szkodniki. Te rośliny wysiewa się w międzyrzędziach
lub w sąsiedztwie rośliny uprawnej.
Autorka tekstu i zdjęć: Agnieszka Dobosz-Idzik
Źródło: opracowano na podstawie wydawnictwa Bożeny Błaszczyńskiej „Proekologiczne metody produkcji w ogrodach przydomowych”, Minikowo, 2009