1 marca 2009 r. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach rozpoczął realizację projektu badawczego pt. „Opracowanie innowacyjnych produktów i technologii dla ekologicznej uprawy roślin sadowniczych”, Akronim EkoTechProdukt.
Projekt współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, kontrakt nr UDA-POIG.01.03.01-10-109/08-00. (www.insad.pl/EkoTechProdukt.html)
Głównym celem projektu jest stworzenie warunków dla poprawy konkurencyjności polskich przedsiębiorców z sektora rolnictwa ekologicznego. Cel ten zamierza się osiągnąć poprzez opracowanie i wprowadzenie do praktyki innowacyjnych rozwiązań dla ekologicznej uprawy roślin sadowniczych. Oczekuje się, że projekt przyczyni się do zwiększenia ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego w Polsce, a także do poprawy jej opłacalności. Ważnym aspektem projektu będzie określenie wpływu spożywanych owoców, wytworzonych metodami ekologicznymi, na zdrowie człowieka.
Celem projektu jest:
• Opracowanie przyjaznych dla środowiska naturalnego i zdrowia człowieka biopreparatów, środków ochrony roślin oraz innowacyjnych technik ich stosowania w ekologicznej produkcji (pożyteczne mikroorganizmy glebowe, biopreparaty doglebowe i dolistne, oraz substancje ochronne).
• stworzenie banku symbiotycznych szczepów i gatunków grzybów mikoryzowych oraz pożytecznych bakterii, naturalnie zasiedlających korzenie roślin sadowniczych, wyizolowanych w warunkach glebowo-klimatycznych Polski (SYMBIO BANK)
• poszerzenie i upowszechnienie wiedzy na temat technik i metod ekologicznej produkcji owoców oraz materiału szkółkarskiego,
• opracowanie nowych maszyn i urządzeń służących do aplikacji nowych produktów, i zwiększających ich efektywność,
• ocena wpływu nowych produktów i technologii na jakość i trwałość przechowalniczą owoców,
• ocena wpływu diety wzbogaconej w owoce pochodzące z upraw ekologicznych
na kondycję zdrowotną konsumentów,
• zwiększenie roli nauki w zakresie ekologicznej produkcji owoców i materiału szkółkarskiego w Polsce i w krajach Unii Europejskiej,
• upowszechnienie wiedzy dotyczącej innowacyjnych produktów i technologii wśród sadowników, producentów środków produkcji i sprzętu technicznego, doradców
Projekt realizowany będzie przez konsorcjum składające się z dwóch partnerów:
• Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach - wnioskodawca projektu, koordynator i główny wykonawca zadań badawczo-rozwojowych,
• Uniwersytet Medyczny w Łodzi – prowadzący analizy charakterystyki prozdrowotnej owoców wyprodukowanych z zastosowaniem środków opracowanych w czasie trwania projektu, pod kątem oceny klinicznej pacjentów.
W celu pełnej realizacji zadań badawczo-rozwojowych zaplanowanych w projekcie podjęto również współpracę z innymi placówkami naukowymi, które będą pełnić rolę podwykonawców. Są to : Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu oraz Uniwersytet Warszawski.
Dla pełnej realizacji celów projektu, poza partnerami naukowymi i ośrodkami upowszechnieniowymi, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach podejmie współpracę ze szkółkarzami i sadownikami, producentami biostymulatorów i innych technicznych środków produkcji. Działania z udziałem podmiotów gospodarczych zostały zadeklarowane w Listach Intencyjnych, skierowanych przez tych przedsiębiorców do wnioskodawcy.
Produkty otrzymane w czasie realizacji projektu będą mogły być stosowane nie tylko w uprawie ekologicznej, ale także w produkcji integrowanej i konwencjonalnej. Przyczyni się to do ograniczenia stosowania syntetycznych środków produkcji (nawozów i pestycydów), a zatem do ochrony środowiska i zdrowia człowieka.
Wyniki uzyskane w projekcie będą mogły znaleźć zastosowanie nie tylko w uprawie roślin sadowniczych, ale także w uprawie warzyw, roślin ozdobnych i w innych uprawach rolniczych. Projekt realizowany będzie przez jednostki naukowo-badawcze, których dotychczasowe osiągnięcia (stan wiedzy i wyposażenie) gwarantują jego wykonalność.
Upowszechnianie uzyskanych wyników badań i wdrażanie opracowanych technologii realizowane będzie z udziałem naukowców współrealizujących projekt, Zakładu Upowszechniania Instytutu Ogrodnictwa, Krajowego Centrum Rolnictwa Ekologicznego w Radomiu oraz terenowych Ośrodków Doradztwa Rolniczego i innych instytucji upowszechnieniowo-wdrożeniowych w Polsce.