Jak produkując ekologiczną żywność osiągać wyższe plony, zastanawiającą się naukowcy z wielu instytutów i uczelni rolniczych. Doświadczenia w tej materii prowadzą między innymi na poligonie w Pokazowym Gospodarstwie Ekologicznym w Chwałowicach, należącym do Centrum Doradztwa Rolniczego Radom.
5 hektarów z 41 ha użytków rolnych przeznaczone jest właśnie na poletka doświadczalne. Na „swojej” części prof. Stanisław Kaniszewski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach uprawia seler odmiany Diamant na włókninie z odpadów włókienniczych. Dzięki temu chwasty nie mają gdzie rosnąć, a równocześnie ograniczamy parowanie z powierzchni gleby i przez to minimalizujemy konieczność nawadniania. Dodając zaś susz z koniczyny lub lucerny, czyli tzw. ekoaktywatory osiągnęliśmy lepsze efekty niż przy samym nawożeniu organicznym kompostem lub obornikiem. Szczególnie widoczny wpływ na plonowanie ma stosowanie dawki 120 kg w przeliczeniu na zawartość azotu. Nawozy organiczne działają – jak wiadomo – w sposób spowolniony, co zapobiega wymywaniu składników pokarmowych do głębszych warstw gleby. No i oczywiście przy okazji chronimy środowisko. Takie eksperymenty z powodzeniem przeprowadzano już w uprawie porów i brokułów.
W gospodarstwie jest również hodowla bydła mięsnego, głównie po to, żeby mieć „producentów” obornika. Jest on podstawą do otrzymania kompostu poprzez metodę termiczną i aeratowanie. Na pryzmę (1,5 x 2m) najeżdża aerator, który ją napowietrza. Pozostawią się ją bez przykrycia. Po 3 dniach temperatura rośnie do ponad 60oC i następuje intensywny proces fermentacji obornika.
Kompost służy oczywiście nie tylko poletkom doświadczalnym. W gospodarstwie uprawia się jeszcze – oczywiście ekologicznie – 11 ha mieszanek strączkowo-zbożowych (ze względów płodozmianowych), 2 ha orkiszu, 0,5 ha marchwi, trochę jęczmienia. 12 ha zajmują łąki.