W dniu 19 lipca 2012 r. w Skierniewicach odbył się Dzień Otwartych Drzwi Oddziału Warzywnictwa Instytutu Ogrodnictwa. Dyrektor IO – Prof. dr hab. Franciszek Adamicki dokonał uroczystego otwarcia spotkania i powitania uczestników. Następnie kierownicy poszczególnych zakładów Oddziału Warzywnictwa IO mówili o prowadzonych bieżących pracach badawczych oraz o zagrożeniach występujących w bieżącym okresie wegetacyjnym. W kolejnej części spotkania odbyły się prezentacje doświadczeń prowadzonych na poletkach, w szklarni, tunelach, mikropoletkach oraz polu doświadczalnym „Klin”. Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja doświadczeń prowadzonych w ekologicznej uprawie warzyw.
W czasie spotkania przedstawiciele Oddziału Warzywnictwa IO mówili m.in.:
- o kierunkach badań w zakresie ochrony roślin warzywnych przed chorobami;
- o nowych środkach ochrony roślin warzywnych przed chorobami;
- o badaniach nad nowymi metodami zwalczania kiły kapusty w uprawach roślin krzyżowych;
- o projekcie LIFE+ - doświadczenie demonstracyjne z zastosowaniem podłoży biodegradowalnych w uprawie pomidora;
- o projekcie LIFE+ - doświadczenie demonstracyjne z zastosowaniem ekoaktywatorów glebowych w uprawie cebuli, selera i kapusty;
- o zastosowaniu węgla brunatnego w bezglebowej uprawie pomidora;
- o projekcie „Trichoderma” – zastosowanie grzybów z rodzaju Trichoderma w uprawie pomidora i papryki;
- o wpływie wieloletniego nawożenia organicznego i mineralnego na właściwości gleby i rozwój roślin warzywnych ;
- o uprawie papryki w gruncie;
- o zróżnicowaniu cech morfologicznych populacji roślin kapustowatych;
- o nowych mieszańcach F1 ogórka polowego hodowli Pracowni Hodowli i Biotechnologii Oddziału Warzywnictwa IO;
- o badaniach nad konkurencją chwastów i metodami ich zwalczania w uprawach pora z rozsady i kapusty pekińskiej;
- o wybranych aspektach ochrony marchwi i cebuli z siewu przed chwastami;
- o następczym wpływie herbicydów na niektóre gatunki roślin warzywnych;
- o monitorowaniu nalotu rolnicy zbożówki na plantacje marchwi jako skuteczna metoda ustalenia optymalnego terminu jej zwalczania;
- o efektywności działania pułapek feromonowych w odławianiu różnych gatunków motyli na wybranych gatunkach warzyw;
- o nowych metodach sygnalizacji pojawu połyśnicy marchwianki;
- o ochronie naturalnych wrogów szkodników na plantacjach warzyw;
- o ochronie pora i cebuli przed wciornastkiem tytoniowcem;
- o ekologicznej uprawie warzyw.
Podczas Dnia Otwartych Drzwi Oddziału Warzywnictwa, uczestnicy mogli skorzystać z konsultacji i indywidualnego poradnictwa prowadzonego przez pracowników naukowych Instytutu Ogrodnictwa.