W czasie Dnia Otwartego Oddziału Warzywnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski oraz dr Anna Szafirowska przedstawili doświadczenia ekologicznych upraw warzyw na Certyfikowanym Polu Ekologicznym. Na polu tym uprawiane są różne gatunki warzyw, m.in.: cukinia, pomidor, groch, cebula siedmiolatka, ogórki (projekt – Biorewit – nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego), koper, karczochy, marchew, fasola szparagowa, burak ćwikłowy, papryka, seler oraz zioła – szałwia, bazylia, kocimiętka i lawenda. W uprawach tych stosowany jest płodozmian z roślin strączkowych i zbożowych oraz różne kombinacje ściółkowania, nawadniania oraz nawożenie naturalnym nawozem z kompostu. W tym celu uprawiana jest mieszanka koniczyny czerwonej z trawami. Czasem do takiego kompostu dodawany jest obornik ekologiczny. W uprawach tych stosowana jest również ekologiczna ochrona, np. podlewanie lub opryskiwanie roślin roztworem z pokrzywy. Do zwalczania mszyc oraz innych szkodników testowano działanie olejku konopnego, który jest bardzo skuteczny, ale bardzo drogi - 1 litr kosztuje 5 tys. zł! Ciekawostką jest to, że w bieżącym roku wiele upraw konwencjonalnych było bardzo silnie zaatakowanych przez mszyce, a w uprawach ekologicznych szkodniki te nie wyrządziły w zasadzie żadnych strat. Celem prowadzonych doświadczeń na Certyfikowanym Polu Ekologicznym jest opracowanie zaleceń uprawowych dla rolników, którzy stosują się do zasad ekologicznej uprawy roślin. W 2012 r. po raz pierwszy zostało założone doświadczenie z rośliną wieloletnią – rabarbarem. Okazuje się, że jest to uprawa mało pracochłonna, co bardzo interesuje wielu producentów. W uprawach ekologicznych bardzo ważny jest dobór odpowiednich odmian warzyw oraz jakość nasion do wysiewu. Nie tylko w uprawach ekologicznych, ale również konwencjonalnych ważny jest termin poszczególnych prac zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że nie wszystkie warzywa zalecane są do upraw ekologicznych, np. zaraza ziemniaka jest dużym problemem w uprawie pomidorów, w uprawie cebuli z siewu oraz roślin kapustnych poważne zagrożenie stanowią śmietki, a w uprawie fasoli szparagowej – strąkowiec. Największe szkody w uprawach ekologicznych powodują ptaki, które wyjadają nasiona.