Wypełniając postanowienia protokołu uzgodnień pomiędzy Federalną Służbą ds. Nadzoru w Sferze Ochrony Praw Konsumenta i Zdrowia Człowieka (Rospotriebnadzor) a Dyrekcją Generalną ds. Zdrowia i Konsumentów (DG SANCO) w sprawie wywozu warzyw z Unii Europejskiej (UE) do Federacji Rosyjskiej, podpisanego w dniu 22 czerwca 2011 r., Polska wytypowała Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach jako laboratorium akredytowane do przeprowadzania kontroli warzyw pod kątem obecności szczepu E.coli O104. Dane tego laboratorium zostały przekazane do Komisji Europejskiej w dniu 22 czerwca br.
W dniu 24 czerwca 2011 r., po otrzymaniu z Głównego Inspektoratu Sanitarnego dodatkowego wykazu, Komisji Europejskiej przekazana została lista 16 wojewódzkich laboratoriów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, wykonujących na terenie Polski badania monitoringowe na obecność E.coli na warzywach.
Źródło: minrol.gov.pl