W ciągu 6 minionych lat liczba i powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się sześciokrotnie dzięki dopłatom dwukrotnie wyższym niż dopłaty bezpośrednie. Zainteresowanie zdrową żywnością, czy wręcz moda na nią, także rośnie, co stymuluje popyt.
Z danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że w ubiegłym roku produkcją ekologiczną zajmowało się w Polsce blisko 21 tys. gospodarstw rolnych. To aż 20% więcej niż w roku poprzednim. Same uprawy ekologiczne rozrosły się o 25% – w ubiegłym roku objęły 519 tys. hektarów, ale to stanowi tylko 2,8% całkowitej powierzchni upraw, czyli znacznie mniej niż we Włoszech i Hiszpanii – podaje Dziennik Gazeta Prawna.
Producenci są zainteresowani rozwojem ekologicznej uprawy z powodu dopłat. Inkasują nie tylko na standardowe dopłaty bezpośrednie wynoszące ok. 600 zł za hektar upraw, lecz także na dodatkowe dopłaty do upraw ekologicznych w wysokości dodatkowo 600 zł za każdy hektar, a przy uprawach sadowniczych i jagodowych – aż 1540 zł.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna