Handel jest słaby – mówią dostawcy warzyw i owoców. Kurczy się oferta warzyw importowanych bo dostawy krajowych produktów wyparły import.
W porównaniu z rokiem ubiegłym dużo większe są dostawy warzyw krajowych. Wynika to zarówno z korzystnych warunków wegetacji i większych tym samym plonów jak również ze zwiększonego areału upraw takich warzyw jak kapusta, kalafiory i ogórki – uważają specjaliści z polskich rynków hurtowych.
Bardzo wysokie ceny tych warzyw w 2010 roku zachęciły wielu rolników do powiększenia upraw. Dziś wegetacji sprzyja pogoda (w ubiegłym roku było chłodno, padały ulewne deszcze oraz wystąpiły powodzie). Niskie ceny warzyw jak np. kapusty i kalafiorów wynikają także z ograniczeń eksportu na rynek rosyjski. Cała tegoroczna produkcja trafia na wewnętrzny rynek, który ma ograniczone możliwości popytowe. Stąd cena kapusty na Rynku Hurtowym w Sandomierzu to 50 groszy za sztukę, w Broniszach o 10 groszy drożej, w Radomiu od 80 groszy za sztukę. Kalafiory w Broniszach sprzedawane są w cenie hurtowej około 1,30 za sztukę. Fasola szparagowa jest w opakowaniach po 5 kilogramów w cenie już od 3 zł za kilogram do 4,50 zł. Z dnia na dzień coraz większe są dostawy krajowych bakłażanów, kabaczków i cukinii. Tanieje marchew, która w Broniszach sprzedawana jest w cenie 0,60 zł/kg. Bardzo tanie są ogórki, które pochodzą już z upraw polowych. W Sandomierzu na rynku hurtowym ceny ogórków oscylują wokół 1 zł za kilogram, w Broniszach od 70 groszy do 1 zł/kg, w Radomiu w podobnej cenie.
Zdaniem Michała Chedy z Radomskiego Rynku Hurtowego w ostatnich dniach sklepy z regionu robią mniejsze zakupy bo są wakacje. W Broniszach zakupy okolicznych, mazowieckich sklepów są mniejsze, ale zdaniem Macieja Kmery zakupy zwiększyły hurtownie z terenu Pomorza i Mazur, bo tam sporo Polaków wyjechało na urlopy.
Źródło: Informacja prasowa, Małgorzata Skoczewska