Rynek żywności ekologicznej w USA wciąż rośnie pomimo rozczarowujących wskaźników w innych działach gospodarki. Jest on jednym z największych w tej chwili rynków na świecie. Usprawnienia logistyczne i nowe umowy handlowe sprawiły, że certyfikowane produkty ekologiczne mogą być dostarczane codziennie do wschodniego wybrzeża Ameryki Północnej. Sklepy należą w dużej mierze do klientów firmy.
Najpopularniejsze są produkty ekologiczne przywożone z południowej półkuli. Najważniejsze z nich to przede wszystkim: owoce, w tym owoce pestkowe z Argentyny, Chile i Nowej Zelandii. Szeroki asortyment produktów jest sprzedawany przez cały rok. W ciągu ostatnich kilku lat podejmowane były próby eksportu do Europy organicznej gruszki ‘Anjou’ z Waszyngtonu.
W tym roku rozpoczęto dostarczanie ekologicznych winogron z Republiki Południowej Afryki na rynek kanadyjski.
Źródło: www.otc-usa.com www.otc-usa.com, Marco Brakkee, www.freshplaza.com