Szklarniowe pomidory ekologiczne z Hiszpanii

W Hiszpanii odnotowuje się 20-procentowy wzrost wydajności produkcji ekologicznej pomidorów w szklarniach. Areał organicznych upraw w Almerii wynosi 20 750 ha, co stanowi prawie 80% ogólnej powierzchni.  Region ten jest liderem w stosowaniu biologicznych metod produkcji i słynie zwłaszcza z pomidorów.  
Od roku 2007 do szklarni Almerii zaczęto wprowadzać na dużą skalę naturalnych wrogów biologicznych szkodników. Wraz z wprowadzeniem egzotycznych roślin do produkcji szklarniowej szklarniowej, w 2011 roku pojawiła się Tuta absoluta, która jest najgroźniejszym szkodnikiem w uprawie pomidorów  w rejonach cieplejszych, ale także już w Maroku i Francji. Podejmowane są próby ochrony z wykorzystaniem naturalnych wrogów w szklarniach Almerii także przed tym dokuczliwym szkodnikiem. 
Źródło: fruchtportal.de
Eko-uprawy.pl © 2024