Przeciętny obywatel Niemiec w roku 2011/2012 spożył średnio 2,4 kg różnorodnych sałat. Wśród wielu nowych odmian oferowanych nabywcom, wciąż jest zainteresowanie starszymi, a także rozwija się nowy dział – biosałaty z produkcji ekologicznej.
Na spożycie w minionym roku miał wpływ kryzys wywołany przez przypadku śmierci powodowanych przez chorobotwórczą bakterię E. coli (EHEC). Mimo to obserwuje się systematyczny wzrost zapotrzebowania na sałaty: w 2004/05 roku zakupiono 158 tys. ton, a w 2010/11 – 230 tys. ton (o 46% więcej).
Starsze odmiany sałat wprowadzane są ponownie jako produkty regionalne po powtórnych badaniach polowych i ocenie jest ich przydatność w chwili obecnej.
Rosnącym zainteresowaniem cieszą się gotowe sałaty bio – są one porównywalnie trwałe, mają dobrą jakość jak konwencjonalne, jednak zachowanie standardów w produkcji ekologicznej jest trudniejsze.
W przypadku ekologicznej uprawy sprawdza się dodatkowo przydatność innowacyjnych technik, jak np. cięcia strumieniem wody, a także wartość przetwórczą i zdolności przechowalnicze.
Źródło: www.ble.de, fruchtportal.de