Bakterie w uprawie kapusty

Bakteria Bacillus thuringiensis, miała dotąd głównie zastosowanie jako środek do opryskiwania roślin, stanowiła naturalny preparat działający przeciw szkodnikom. Owad po zjedzeniu przetrwalników, przestaje żerować na roślinie już po jednej dobie, bakteria wytwarza toksyny rozpuszczające struktury nabłonka. Szczególnie dobre wyniki osiągano w zwalczaniu bielinka kapustnika. Opryskiwania preparatami Bt są eksperymentalnie stosowane od 1950 roku, preparat jest ekologiczny, przyjazny dla środowiska, działa specyficznie, więc nie jest szkodliwy dla owadów pożytecznych. Nie znaleziono dotąd  żadnego zagrożenia wynikającego ze stosowanie preparatów Bt. Dzięki opryskiwaniom, a także wprowadzeniu genów Bt do roślin, można zminimalizować użycie pestycydów do bardzo niskiego poziomu.

Źródło: freshplaza.com

Eko-uprawy.pl © 2024