W Szwecji sprzedaż produktów organicznych w 2010 roku wzrosła z 793 mln do 897 mln euro, czyli o 13%, a udział takiej zywności w całości rynku spożywczego wyniósł 3,1% (Ekoweb, Szwecja). W firmach cateringowych odnotowano zwiększenie spożycia o 35%, a w hotelach i restauracjach – o 13%. Finlandia w 2010 roku osiągnęła obroty o 2% wyższe w dziale żywności organicznej (Nielsen, Finlandia). W 2011 odnotowano duży skok w sprzedaży, do 110 mln euro. Dania jest liderem wśród krajów skandynawskich, a udział żywności eko na krajowym rynku żywności wynosi 7%! Duży wzrost odnotowano w latach 2006–2008. W 2010 r. sektor detaliczny ekożywności wykazał obrót 684 mln euro, za 174 mln euro sprzedano bioproduktów w gastronomii, niewielkich sklepach i na stacjach benzynowych. Eksperci szacują na 2011 rok wzrost sektora ekologicznego o 6–10%. Źródło: oneco.biofach.de, fruchtportal.de