Pojawia się coraz więcej akcji promujących ograniczenie marnowania żywności. Tym razem głównym bohaterem jest 75 ton duńskich pomidorów, które chociaż nie zachwycały wyglądem zewnętrznym, mogły poszczycić się doskonałym smakiem.
Jak informuje duński portal thelocal.dk, Alfred Pedersen & Son – jest jednym z dwóch producentów biorących udział w inicjatywie utworzonej w tym roku przez organizację pozarządową Stop Wasting Food w celu ograniczenia marnotrawstwa żywności poprzez sprzedaż nieregularnie ukształtowanych, ale doskonałych w smaku produktów.
Według porozumienia podpisanego w maju, supermarkety Salling Groups i Rema 1000, umożliwiły sprzedaż warzyw, które ze względu na nieregularny kształt nie mogłyby znaleźć się na półkach supermarketów. Trzy euro centy za kilogram sprzedanych warzyw są przekazywane do programu "Stop Wasting Food".
Jak mówi założycielka Stop Wasting Food, już od wielu lat zastanawiano się nad sprzedażą tego rodzaju warzyw w duńskich supermarketach. Akcje pomogą zmniejszyć odpady od produkcji podstawowej, a także przyczynią się do wzrostu w sektorze detalicznym żywności.
Dodaje również, że z pewnością po dziesięciu latach debat na temat marnotrawstwa żywności duńscy konsumenci są już gotowi przywitać warzywa o nieregularnych kształtach na półkach w supermarkecie. Pomidory sprzedawano w postaci świeżej, a także przerobione na ketchup.
Źródło: thelocal.dk