Bezpośrednio i ekologicznie

jajamiodW najbliższą niedzielę 22 września br. zapraszamy na piętnaste Święto Jesieni w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Nawiązująca do tradycji dożynek impreza odbędzie się w pobliżu Muzeum Przyrodniczego przy ul. Puławskiej 54. Potrwa od godz. 10:00 do 16:00.

Oprócz plenerowej wystawy „Z lasów, pól i ogrodów” oraz występów lokalnych twórców ludowych przewidziano także udział wystawców m.in. z Doliny Ekologicznej Żywności. Swój udział w imprezie zapowiedzieli następujący klastrowicze z Doliny: Ekoland, Plantacja Żeń-Szeń, Zakłady Mięsne Wasąg, Zakłady Mięsne Jasiołka, Allnet Sp. z o.o., Barwy Zdrowia oraz „Przetwórstwo Owoców i Warzyw - Iwona Furgała”. Prezentacji produktów towarzyszyć będzie ich degustacja oraz inne atrakcje.  

Więcej informacji na temat Święta Jesieni znajdą Państwo na stronie http://www.muzeumnadwislanskie.pl/index.php?r=328&l=pl&id=4245Zapraszamy do odwiedzenia stoiska Doliny Ekologicznej Żywności w Kazimierzu!

W niedzielę 22 września już po raz czwarty spotykamy się na Saskiej Kępie, by rozkoszować się tradycyjnymi przysmakami ze wszystkich regionów Polski!Fresh Sunday - bo tak nazywa się inicjatywa - organizowany jest na Saskiej Kępie, przy ulicy Walecznych 74. Organizatorem FRESH SUNDAY jest OSP Saska Kępa. Targ odbywa się w każdą niedzielę w godzinach 10.00 - 16.00.

Można tu kupić świeżą żywność bezpośrednio od rolników i lokalnych producentów! Na wszystkich czekają świeże warzywa, sery, miód, pieczywo i przysmaki ze wszystkich regionów Polski - od góralskich oscypków po ryby prosto z morza.

FRESH SUNDAY - to również klubokawiarnia OSP Saska Kępa. Na głodnych i spragnionych czekają tu wyborne przysmaki oraz piwa ze wszystkich regionów Polski! Targ to niepowtarzalna okazja spotkania  z ludźmi, którzy są dumni z własnych produktów. Można tu poznać tradycyjne sposoby ich przyrządzania, a także skosztować lokalnych smakołyków.

Wędliny, przetwory mleczne i warzywno-owocowe, pieczywo, napoje i wyroby pszczelarskie będzie można obejrzeć jutro na IX Wystawie Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Polskie Smaki” zorganizowanej przez Praską Giełdę Spożywczą w Ząbkach 20 września 2013 r.

pierogiWszystkie produkty spożywcze, które wystawi ponad 50 firm z całego kraju, są wytwarzane przy zastosowaniu tradycyjnych receptur i technologii, część z nich znajduje się na ogólnopolskiej liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa, a niektóre z nich legitymują się prestiżowym znakiem „Jakość Tradycja”.

Co nie mniej istotne, taka żywność powstaje też z surowców najwyższej jakości, ekologicznych, więc na drodze z pola do stołu do minimum ogranicza się stosowanie chemicznych środków.W trakcie wystawy producenci będą się ubiegać o statuetkę „Polski Smak 2013” dla swoich produktów oraz o nominację do konkursu „Teraz Polska”. Stoiska wytawców będą otwarte od godz. 11 do godz. 18.

Źródło: informacja prasowa i www.naszdziennik.pl

Eko-uprawy.pl © 2025