Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz klaster „Dolina Ekologicznej Żywności” serdecznie zapraszają na VI Podkarpacką Konferencję Rolnictwa Ekologicznego. Konferencja odbędzie się w dniu 20 listopada br. w Trzcianie (Trzciana 353 C, sala widowiskowa Gminnego Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji). Potrwa od godz. 10:00 do 14:15.W trakcie Konferencji poruszone zostaną zagadnienia związane z ekologiczną produkcją, m.in. nawożenie i ochrona gleb w gospodarstwach ekologicznych, pszczelarstwo i rola owadów zapylających oraz wpływ żywności na zdrowie człowieka. Zaprezentowane zostaną również możliwości przetwórcze wybranych gospodarstw ekologicznych oraz podsumowanie efektów czteroletniej działalności klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”. W programie Konferencji przewidziano także konsultacje z przedstawicielami firm oferujących nawozy i środki ochrony roślin dopuszczone w rolnictwie ekologicznym oraz mini-konkurs z nagrodami dla najbardziej uważnych Słuchaczy.Szczegółowy program IV Podkarpackiej Konferencji Rolnictwa Ekologicznego
Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”
oraz Klaster „Dolina Ekologicznej Żywności”
mają przyjemność zaprosić na
VI Podkarpacką Konferencję Rolnictwa Ekologicznego
która odbędzie się w dn. 20 listopada 2013 r. o godz. 10.00,
w Gminnym Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji w Trzcianie (sala widowiskowa). PROGRAM KONFERENCJI10.00 – Otwarcie konferencji - Robert Machowski, Prezes Zarządu PIRE
10.25 – Podsumowanie działalności klastra Dolina Ekologicznej Żywności
- Krzysztof Jończyk, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Państwowy Instytut Badawczy, Koordynator klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”
10.55 – Przykłady małego przetwórstwa w gospodarstwie ekologicznym
- Alina Becla „AWB”, Tomasz Obszański „Barwy Zdrowia”, Antoni Tudryn „Owocowe Smaki”
11.25 – Informacja na temat edukacji ekologicznej dzieci i młodzieży w ramach Programu „Zdrowo jem – zdrowo żyję” - Bożena Zięba, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie, Małgorzata Garlak - Niedziółka
11.40 – Żywność a zdrowie - Jolanta Miklar, Prezes Stowarzyszenia Gospodarstw Ekologicznych EKO WISŁOKA, farmaceuta
12.10 – Przerwa kawowa
12.40 – Rola pszczół i owadów zapylających w rolnictwie ekologicznym - Tadeusz Litwin, Kierownik PZDR w Rzeszowie, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
13.10 – Nawożenie i ochrona gleb w rolnictwie ekologicznym - Stanisław Jamrozik, Bioconcept, Gardenia Sp. z o.o.
13.40 – Dyskusja, konkurs z nagrodami
14.15 – Obiad i zakończenie konferencjiPo obiedzie będzie możliwość wzięcia udziału w konsultacjach z przedstawicielami firm oferujących nawozy i środki ochrony roślin dopuszczone w rolnictwie ekologicznym.