5 grudnia 2013 - Konferencja "Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego ..."

Eko-Uprawy-00085 grudnia br. w Lublinie (Hotel Victoria, ul. Narutowicza 58/60) odbędzie się konferencja „Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej”. To jedno z najważniejszych tegorocznych wydarzeń branży ekologicznej w naszej części kraju. Organizuje je Dolina Ekologicznej Żywności oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB z Puław.

Swój udział zapowiedziało już ponad 100 przedstawicieli lokalnych i regionalnych firm ekologicznych, instytucji naukowych i badawczych oraz samorządów. Konferencję otworzy Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman wspólnie z prof. dr hab. Wiesławem Oleszkiem, Dyrektorem IUNG – PIB.

W trakcie Konferencji przewidziano liczne wystąpienia eksperckie oraz panele dyskusyjne. Jako prelegenci wystąpią:
- Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski,
- Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar,
- prof. dr hab. Jan Kuś (IUNG-PIB),
- dr Krzysztof Jończyk (IUNG-PIB),
- przedstawiciele firm zrzeszonych w klastrze DEŻ (Tomasz Obszański, Paweł Krajmas, Piotr Puchalski, Marian Wójtowicz),
- przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Michał Rzytki,
- dr Sylwia Żakowska (Biemans SGGW Warszawa),
- dr Jacek Walczak (Instytut Zootechniki – PIB),
- przedstawiciele CDR o/ Radom - dr Henryk Skórnicki i Bolesław Pieczyński.
Szczegółowy program Konferencji
 
Konferencja „Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodnie”
Termin: 05 grudnia 2013 r.
Lokalizacja: Lublin, Hotel Victoria, ul. Narutowicza 58/60
Program Konferencj

i9.30 -10.00 Rejestracja uczestników

10.00 – 10.15 Otwarcie konferencji: Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman, Dyrektor Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach - prof. dr hab. Wiesław Oleszek.

10.15 – 10.35 Rozwój obszarów wiejskich w woj. lubelskim. Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla regionu - wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Sławomir Sosnowski.

10.35 – 10.55 Miejsce rolnictwa ekologicznego w strategii rozwoju woj. podkarpackiego - wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar.

10.55 – 11.30 Stan rolnictwa ekologicznego w UE, Polsce, regionie Polski Wschodniej - prof. dr hab. Jan Kuś, IUNG-PIB.

11.30 – 12.00 Podsumowanie projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” - dr Krzysztof Jończyk, IUNG-PIB.12.00 - 13.30 Wystąpienia członków klastra DEŻ.  Prezentacja firm. Doświadczenia w produkcji ekologicznej żywności z perspektywy praktyków: Barwy Zdrowia - Tomasz Obszański, JK Zakład Mięsny, Paweł Krajmas, BIO – FOOD Roztocze, Piotr Puchalski, BIO – Eko Marian Wójtowicz.  

13.30 – 14.15 Panel dyskusyjny

14.15 – 15.00 Obiad, degustacja produktów ekologicznych, prezentacja oferty firm.

15.00 – 15.30 Projekt rozporządzenia określającego zasady wsparcia produkcji ekologicznej. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Michał Rzytki.

15.30 – 16.00 Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce - dr Sylwia Żakowska, Biemans SGGW Warszawa.

16.00 – 16.30     Produkcja zwierzęca w gospodarstwach ekologicznych, problemy na poziomie technologicznym i jakościowym - Dr Jacek Walczak, Instytut Zootechniki – PIB.

16.30 – 17.00 Metody upowszechniania rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego na przykładzie działalności CDR o/ Radom - Dyrektor CDR o/ Radom, dr Henryk Skórnicki.

17.00 – 17.30 Możliwości wsparcia inwestycyjnego gospodarstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw w ramach PROW 2014-2020 - Bolesław Pieczyński, CDR o/Radom.

17.30 – 18.00 Dyskusja, zakończenie konferencji.

od 18.00 Kolacja integracyjna

Eko-uprawy.pl © 2025