REDAKCJA AA 0 Comments 05 kwiecień 2020 Aaaaapsik! Czyli czym się wspierać w nierównej walce z wirusami… Wirusów jest wiele - jedne atakują nasz układ odpornościowy, inne pokarmowy, a jeszcze inne potrafią nieźle narozrabiać w ogólnym...
REDAKCJA 0 Comments 28 czerwiec 2018 Hiszpania nadal przoduje pod względem produkcji ekologicznej Hiszpanie nadal stoją na czele produkcji ekologicznej w Europie. W 2018 powierzchnia upraw ekologicznych w tym kraju wzrosła do 2 082 000...
sitte2 0 Comments 19 grudzień 2014 Preparaty biologiczne w ekologicznej uprawie pszenicy, ziemniaków i kukurydzy Na rynku można znaleźć wiele preparatów zawierających pożyteczne mikroorganizmy (np. EM, ProBio Emy i inne). Naukowcy z IUNG – PIB w Puławach oraz...
sitte2 0 Comments 15 kwiecień 2014 Jakość żywności ekologicznej Choroby cywilizacyjne nazywane obecnie także przewlekłymi chorobami niezakaźnymi, do których należą m.in. cukrzyca, otyłość, miażdżyca, nowotwory i...
sitte2 0 Comments 12 marzec 2014 Gryka „jak śnieg biała” Pisaliśmy o gryce w artykule: „Gryka - wymagania, uprawa ekologiczna”, ale warto w odrębnym tekście skupić się na jej właściwościach w zmianowaniu i...
sitte2 0 Comments 25 styczeń 2014 Rolnictwo ekologiczne w PROW 2014-2020? Ważnym priorytetem gospodarki rolnej i leśnej w następnym 6-leciu będzie odtwarzanie, chronienie i wzmacnianie ekosystemów, promowanie praktyk...
sitte2 0 Comments 28 grudzień 2013 Uprawa soczewicy jadalnej Soczewica jadalna (Lens culinaris) – spokrewniona z fasolą samopylna roślina strączkowa jednoroczna (lub dwuletnia) z rodziny bobowatych. Uprawiana...
sitte2 0 Comments 03 grudzień 2013 Ekologiczna uprawa ziemniaków Upowszechnienie ziemniaków w rolnictwie polskim spowodowało ograniczenie klęsk głodu w XIX stuleciu. Wbrew pozorom nie jest to gatunek łatwy w...
sitte2 0 Comments 27 czerwiec 2013 Nowa krzyżówka trawy zapobiegająca powodziom i podtopieniom Zagrożenia powodziowe w naszym kraju są problemem szczególnie uciążliwym. Dotyczy to wielu rejonów Polski. Prace melioracyjne zwykle nie są...
sitte2 0 Comments 23 czerwiec 2013 Uprawa ekologiczna soi w Polsce? Dlaczego warto uprawiać soję? Jedną z roślin najczęściej poddawanych genetycznym modyfikacjom jest soja. To jeden z powodów, dla których warto ją...
sitte2 0 Comments 26 maj 2013 Wapnowanie gleby – jak robić to odpowiednio? Większość gatunków roślin najlepiej rozwija się, gdy odczyn gleby jest zbliżony do obojętnego. Kwaśne podłoża jest w więc zwykle niekorzystne dla...