sitte2 20 sierpień 2012 Wpływ biopreparatów na wzrost i plonowanie jabłoni ekologicznych Celem przeprowadzonych badań dotyczących wpływu biopreparatów była ocena wpływu innowacyjnych produktów na siłę wzrostu drzew jabłoni i wiśni,...
sitte2 17 sierpień 2012 Aplikacja żywych organizmów do gleby Aplikacja żywych organizmów do gleby Preparaty, których formulacja oparta jest na bazie pożytecznych mikroorganizmów, są uzupełnieniem oraz...
sitte2 16 sierpień 2012 Likwidacja ogródków działkowych i ograniczenie produkcji własnej żywności Na początku lipca 2012 r. rozpoczęła akcja z wywłaszczaniem działkowców w Polsce. Głównym celem tej akcji jest inne zagospodarowanie ziemi....
sitte2 12 sierpień 2012 Biostymulatory w uprawie roślin sadowniczych Biostymulatory w uprawie roślin sadowniczych są to preparaty pochodzenia organicznego – roślinnego i zwierzęcego, przyjazne dla ludzi i środowiska....
sitte2 02 sierpień 2012 Bioprodukty i ulepszacze glebowe stosowane w szkółkach ekologicznych drzew owocowych Stosowanie bioproduktów oraz ulepszaczy glebowych w szkółkach ekologicznych jest bardzo ważne. Brak stosowania takich produktów powoduje słaby...
sitte2 31 lipiec 2012 Straty holenderskich sadowników ekologicznych Tegoroczne uszkodzenia mrozowe w holenderskich sadach i na plantacjach szacuje się na około 85 mln euro. Głównie dotyczą one jabłoni i grusz. Jak...
sitte2 29 lipiec 2012 Ekologiczna przedzbiorcza ochrona jabłek Duże wymagania dotyczące pozostałości chemicznych środków ochrony roślin w jabłkach skłaniają sadowników do stosowania w okresie przedzbiorczym...
sitte2 14 lipiec 2012 Owady zapylające w uprawach ekologicznych Badania przeprowadzone przez naukowców ze Szwecji wykazały, że owady wolą zapylać uprawy ekologiczne niż te uprawiane konwencjonalnie. Doświadczenia...
sitte2 11 lipiec 2012 Dobry rok dla jagód Sezon 2012 dla czarnych jagód były bardzo dobry. Cena za 1 kg owoców wynosiła od 12 do 15 zł. Przy trasie Warszawa – Lublin miejscami pobocze...
sitte2 11 lipiec 2012 Sad z ginącymi odmianami jabłoni Sad z tradycyjnymi, zagrożonymi wyginięciem, a także z nienazwanymi dotychczas, odmianami jabłoni powstaje w Wałkowie pod Miliczem. Na specjalnie...
sitte2 07 lipiec 2012 Stare odmiany lepsze dla alergików Przeciętny Niemiec zjada średnio około 17 kg jabłek rocznie, ale nie każdy może je spożywać. Ponad 3,5 mln Niemców jest uczulonych na te owoce....